Erwin Veeger: "Vroeger mocht ik bij mijn vader Hans al vaak mee op de kraan."
Erwin Veeger: "Vroeger mocht ik bij mijn vader Hans al vaak mee op de kraan." Foto: Jeroen van Hattum

"Trekkers en kranen mooi en makkelijk"

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben Erwin Veeger, 25 jaar oud en woon nog netjes bij mijn ouders Hans en Inge thuis, want wat is er nou lekkerder dan dat je heerlijk verzorgd wordt? Tussen de werkzaamheden door geniet ik van de mooie momenten met Marjan, mijn vriendin, en natuurlijk met mijn hechte vriendengroep die altijd voor elkaar klaarstaat. Als er op vrijdag of zaterdag weer een berichtje komt met “waar vanavond biertje” zijn de meesten er natuurlijk ook wel. En dan hebben we natuurlijk mijn broer Jacco nog (die ook in de vriendengroep zit), die mij vroeger altijd tot in den treure wist te pesten, zodat ik zelf al zei “dat wordt janken”, maar mij ook zeker veel geleerd heeft. Als ik een probleem of ingewikkelde klus heb, helpt hij mij nog altijd. 

 

Wat voor werk doe je?

Ik doe eigenlijk van alles. Voornamelijk in het grondwerk maar dat is heel breed. Ik ben na mijn school begonnen bij Loonbedrijf Smit. Een mooie tijd gehad waar ik heel veel heb mogen leren. Daarna ben ik wat in het grondwerk geraakt omdat mijn vader een schuur vol had met kleine machines (minikraan, shoveltjes en nog een mobiele kraan) en dat werk zelf ook doet. Ik ben dat toch wel leuk gaan vinden en ik ben ook vaak samen met hem op pad. 

De eerste tijd dat ik voor mezelf was, ben ik veel met Sebas van Liere meegegaan en hebben we samen mooie klussen mogen doen. Van elkaar leer je dan heel veel. Ook ben ik vaak met Rodney Betsema mee. Hij is stratenmaker, ik help hem met mijn kraan en daarna met straten. Zo ronden we vaak de hele klus af met zijn tweeën.

Wat je met oliedruk kunt doen, hoeft niet met de hand

Daarnaast heb ik nog een minitrekker met een zaaimachine en onder meer een frees. Dat is begonnen als hobby. Eigenlijk omdat ik stiekem die trekkers wel eens miste. Daar heb ik nu leuk werk mee. En als ik op zondag dan eens een rondje rijd en zie dat het mooi groen wordt, heb ik toch een voldaan gevoel.


Wat heb je met landbouwmachines?

Ik denk dat dat ook wat door mijn ouders komt. Die hebben me als klein jongetje al overal mee naartoe genomen en we mochten ook vaak mee met vader Hans op de kraan. Daarna ben ik wat in de machinewereld blijven hangen. Grote trekkers en kranen blijven toch mooi en zeker makkelijk. Wat je met oliedruk kan doen, hoeft niet met de hand.


Hoe kijk je tegen het onderwerp stikstof aan?

Tsja, dat blijft een ingewikkeld ding. Ik ben er zelf minder mee bezig. Wij zitten in de kleine werkjes en hoeven eigenlijk nooit een stikstofberekening te doen. Maar over het algemeen heeft iedereen er last van, kijk maar naar de woningbouw en natuurlijk naar de boeren. De mensen die voor ons eten zorgen. 


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Ik moet daar altijd wel om lachen, ik zeg altijd: zolang ik op het eiland ben, ben ik eigenlijk niet vrij. Er is altijd wel iets en ‘s avonds zitten we vaak wel in de schuur: onderhoud, de machines oppoetsen of gewoon een biertje doen.


Wat heb je met autocross?

Bij de autocross kom ik al sinds ik mijn ogen geopend heb, geloof ik. Mijn ouders waren er gek van en reden allebei. Ik heb zelf van mijn twaalfde tot mijn achttiende bij de junioren gereden. Een mooie tijd en met de hulp van vader Hans was het een leuke tijd, die ik niet snel vergeet. Nu ga ik altijd met mijn vriend Luke Groszpietsch mee. Die rijdt stockcar F1 sinds vorig jaar. Het gaat steeds een stukje sneller en beter. Als de auto stuk is, wordt hij gemaakt en is hij weer heel en draaiend voor de volgende manche, dan heeft iedereen een voldaan gevoel. Dit doen we dan met bijna de hele vriendengroep. Dat maakt het ook zo gezellig en leuk.


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Ik vind de Texelaars altijd vriendelijk en sociaal. Als het moet, staat iedereen voor elkaar klaar en dat vind ik wel mooi. 


Wat zou er op Texel moeten blijven zoals het is? 

De boeren. Ik vind het mooi als het voorjaar weer is begonnen (ook omdat het dan weer mooi weer wordt), maar meer omdat je dan de boeren weer het land in ziet gaan om hun gewassen te gaan zaaien en planten. Je ziet ook alle beesten de wei weer in gaan. Zo’n grote kale vlakte met stengelig gras en twee vogeltjes, daar heb ik dan weer niet zoveel mee. 


Wat zou er op Texel anders mogen?

Meer betaalbare woningen voor jongeren. Denk dat de meeste mensen dit wel zeggen, maar dat is een probleem op Texel, vind ik. 


Wat is je favoriete plek op Texel?

Ik heb niet echt favoriete plekjes eigenlijk. Ik geniet al als het mooi, zonnig weer is. Nu was ik laatst met Sebas in de duinen een schelpenpad aan het maken en stonden we het eens te bekijken aan het einde van de dag. Toen zeiden we tegen elkaar “je komt helemaal tot rust hier” en dat terwijl je werkt. Dat is toch heerlijk?


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Alle vrijwilligers en jonge ondernemers die hun nek durven uitsteken om mooie dingen te organiseren. 


Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Ik vind toerisme wel belangrijk voor het eiland want ja, dat is een grote inkomstenbron. Daar hoeven we niet over te discussiëren. Toch vind ik de mensen die lekker met hun tentje naar een kleine camping of een boerencamping gaan wel altijd leuker en vriendelijker dan iemand die een vermogen neerlegt om een grote villa te huren. 


Wat doe je over vijf jaar? 

Ik hoop dat ik dan nog steeds zo geniet van mijn leven. En schat dat ik dan ook nog wel iets met grondwerk doe. De tijd zal het leren. 


Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien? 

Ik zou graag Carla Kalverboer de volgende keer willen zien. Carla is altijd vriendelijk en zal altijd een praatje met je maken. Ze gaat, net als ik, haar vader qua werk achterna maar daar kan ze zelf genoeg over vertellen. Een jonge ondernemer, dat vind ik leuk.