Thriller Texels sterrenrestaurant

Maartje Pierhagen, fervent bezoeker van Texel, heeft een boek geschreven met het eiland in de hoofdrol: Opgejut. De thriller vertelt het verhaal van een echtpaar met een sterrenrestaurant, 'De Wezenputten', en een groot geheim dat daar verborgen wordt gehouden. Verschillende bekende Texelse locaties komen voorbij. Maartje is dit weekend op Texel om haar boek te signeren.

De achterflap van het boek luidt: "Restaurant De Wezenputten is gevestigd in een historisch landhuis op Texel en de ultieme droom van echtpaar Victor en Babbett Evenblij. Als kersverse eigenaren kunnen ze alles zelf bepalen in de jacht op Michelinsterren. Babbett is als gastvrouw een zeer charmante sfeermaker, terwijl chef-kok Victor zich boven de pannen druk maakt over de smaak van zijn verrassend zilte gerechten. Hun samenwerking in het restaurant wordt alom geroemd en leidt al snel tot een eerste Michelinster, maar de relatie tussen Babbett, Victor en de diverse personeelsleden is allesbehalve normaal. Nadat strandjutter Sjef een lugubere vondst doet bij paal 29 weet iedereen op het eiland het zeker: niets is wat het lijkt daar op de Wezenputten." Het verhaal is opgetekend uit perspectief van verschillende personages.

Wat heeft Maartje met Texel? Haar caravan bij De Cocksdorp is al tien jaar lang haar rustpunt in hectische tijden. "Bij De Sufter worden ideeën geboren en uitgewerkt, zo ook dit verhaal." Waarom dit overwerp en deze locatie? "Ik begon te schrijven in 2021 en toen lag Brakestein er nog wat verloren bij. Inmiddels is het mooi om te zien dat er hard wordt gewerkt in de tuinen. Het restaurant ligt dus fictief ergens in de omgeving van de Wezenputten."

"Texel heeft prachtige stukken strand die bijzonder leeg kunnen zijn: een perfecte setting voor een boek over afstand tot elkaar en de werkelijkheid", vindt Maartje. "In de ochtend en avond ga ik zelf in het voor- en najaar graag naar paal 29 via het duin achter Landal. Het uitzicht is fenomenaal en altijd anders: golfjes zand, schuimende wind en verstuivend water onder ritmisch bewegende wolken en kleurrijke luchten."

Het verhaal is geïnspireerd door een tandartsassistente in Friesland, die veroordeeld werd vanwege het doden en stiekem bewaren van haar pasgeboren kinderen. "Natuurlijk werd ze in alle media afgeschilderd als monster, maar ik merkte dat ik graag wilde laten zien dat mensen met een psychische aandoening de wereld totaal anders beleven en dat een waterdichte waarheid niet bestaat. Zo ontstond het personage van Babbett."

Dit weekend signeert Maartje haar boek (à €19,99) op Texel. Zaterdag 6 mei is ze van 11:00 tot 12:00 uur bij Nauta Boek in Den Burg; 's middags van 16:00 tot 18:00 uur bij het boetje op De Krim in De Cocksdorp, bij de ingang naast de camperplaatsen.