Henk Rump werkte maandag 40 jaar bij de VEM.
Henk Rump werkte maandag 40 jaar bij de VEM.

'Levende encyclopedie' bij VEM

Als je aan elektrotechnicus Henk Rump een vraag stelt, kun je een kort of een lang antwoord krijgen. Als het om dienstbaarheid gaat, maakt deze ouwe rot in het vak zich er niet met een Jantje van Leiden vanaf. Mits je de tijd neemt. Voor wie om een snel advies komt bij deze 'levende encyclopedie' van de VEM, kan hij het ook kort houden. Maandag werkte hij er 40 jaar. 


Na de MTS deed Henk bij de VEM ervaring op zoals dat heet 'op de werkvloer'. Het was de tijd dat er veel nieuwbouw was. Met collega John Witte vormde hij jarenlang een team. John: "Er werden toen honderd huizen in De Mars gebouwd en wij deden met z'n tweeën het installatiewerk. Het was seriebouw. Bij de eerste huizen werkten we vanaf tekening en daarna wisten we het wel. Wat hadden veel zelfstandigheid. Henk was bijzonder serieus en actief. We werkten zo snel mogelijk. Als Henk de verdieping deed en ik de begane grond, dan deden we wie het eerst klaar was. Die hielp dan de ander."

Gaten hakken

Het was fysiek best zwaar. "Vóór we met de frees aan de slag gingen, hakten we de gaten voor de stopcontacten nog met de hand. Nu zijn daar allerlei machines voor."

Na verloop van tijd verhuisde Henk naar het kantoor aan de Spinbaan. Hij zette aan de tekentafel de installaties op papier, handmatig met potlood op overtrekpapier. De lichtbak van glas is al lang verdwenen, tegenwoordig maakt hij de tekeningen op de computer. 

Openbare verlichting

Hoewel van het oude stempel, groeide Henk mee met de ontwikkelingen en weet hij zijn weg in de digitale wereld te vinden. Tegenwoordig beheert hij voor de gemeente de openbare (buiten)verlichting, houdt zich bezig met de installatie van zonnepanelen en levert andere hand-en-spandiensten. 

"Henk is een levende encyclopedie", vertelt bedrijfsleider Stephan Stilting. "Bij hem kun je altijd terecht met een vraag. Servicegericht en goudeerlijk."

Bij de VEM op kantoor, thuis of bij vrienden draait hij zijn hand niet om voor een 'ouderwets' installatieklusje. John: "Henk houdt gewoon van zijn werk."

Genoeg reden voor zijn collega's Henk van harte te feliciteren met zijn jubileum.