Financieel donkere wolken aan horizon

De gemeente gaat op financieel gebied een aantal onzekere en onbestendige jaren tegemoet.

Dat blijkt uit de nieuwe perspectiefnota 2024-2027, waarin het college financieel vooruitkijkt naar de toekomst. Op het moment is Texel een financieel gezonde gemeente met een positief resultaat van ruim €5 miljoen op de jaarrekening 2022. Vanaf 2026 veranderen de spelregels voor de jaarlijkse algemene uitkering van het Rijk uit het Gemeentefonds. Dan is onzeker wat de jaarlijkse bijdrage van het Rijk wordt. Om een beeld te schetsen: de gemeente kent dit jaar een begroting van €68 miljoen. Daarvan is bijna de helft afkomstig van het Rijk (€31.800.000,-). Nog eens €2,8 miljoen komt via de provincie en het Rijk naar de gemeente. Volgens wethouder Cees Hooijschuur (financiën) zijn de veranderingen vanaf 2026 aanleiding om waakzaam te zijn en verstandig beleid te voeren. 


Volgens de perspectiefnota zijn er de komende jaren meer financiële onzekerheden. De tekorten op de begroting van De Bolder lopen naar verwachting de komende jaren hoog op (de kansen en bedreigingen worden nog in beeld gebracht). Andere belangrijke ontwikkelingen die volgens het college in de perspectiefnota aan de orde komen: betaalbaar bouwen, betere mobiliteit en het ontwikkelen van burgerparticipatie. "Zo gaan we in 2024 verder met de uitvoering van het Toeristisch Toekomstplan, maken we met behulp van burgerparticipatie een woonvisie en starten we met het Burgerberaad over klimaat en energie. Ook gaan we aan de slag met het groen- en wegenbeheerplan."


Een andere kwestie waar de gemeente nu en in de toekomst tegenaan zal blijven lopen, is het vinden van werknemers. "Gezien de krapte op de arbeidsmarkt is vinden van personeel om alle ambities te behalen steeds lastiger", stelt het college. "Ondanks diverse nieuwe wervingsmanieren is de gemeente steeds vaker genoodzaakt om personeel extern in te huren." Dat gaat meestal gepaard met extra kosten. Daarnaast zijn de CAO-ontwikkelingen waarbij de lonen stijgen voor overheidsmedewerkers van grote invloed op de personeelsbegroting. "Mogelijk komt het Rijk hiervoor met een compensatie, maar ook dat is nog onduidelijk."


Volgens het college laat de jaarrekening van 2022 zien dat er tegelijkertijd veel ambities zijn gerealiseerd. "Concrete voorbeelden zijn de aanpak van de Postweg, de aanleg van nieuwe fietspaden, het uitvoeringsprogramma van het Sociaal Domein en de haven in Oudeschild." Een deel van de budgetten uit 2022 is doorgeschoven naar 2023, omdat er nog geen uitvoering van de plannen kon plaatsvinden. "Dit loopt uiteen van uitgesteld Rijksbeleid naar personeelsschaarste tot niet uitgeven van Rijksmiddelen. Veel hiervan wordt in 2023 direct opgepakt."