Afbeelding
Foto:

@txl

In-extravert

Voor ons als mens is het beeld naar buiten toe belangrijk. We willen een goede indruk maken op mensen, we willen met ons beste beentje goed voor komen. Maar vaak zijn mensen anders dan de eerste indruk. Die indruk die we over doen komen, zijn we vaak niet als je iemand beter leert kennen. Ik denk dat veel mensen bij mij als eerste indruk hebben dat ik een extravert, sociaal persoon ben. Ik heb altijd sociale functies binnen mijn arbeidsleven, ben eigenlijk altijd opgewekt.


Maar eigenlijk ben ik heel introvert. Sociale gelegenheden vind ik leuk, maar ook lang niet altijd. Ik laad er ook niet van op, het kost me energie. Ik kan het wel, vandaar dat ik ook een sociaal beroep uitoefen en dat vind ik wel heel leuk, maar verder ben ik het liefst in mijn eigen cocon. Een oppervlakkig praatje met iemand maken? Leuk, maar ik ben er niet goed in. Ik kan met bewondering naar Chris kijken die dat gemakkelijk doet. Diepgaande gesprekken draai ik mijn hand dan niet voor om. Het wisselt wel per dag en moment. De ene dag gaat het sociale stukje me goed af. De andere dag weet ik in de ochtend al: dit gaat 'm niet worden, laat mij maar in mijn eigen ei. Ik ga goed met andere introverte mensen. Mensen die net als ik ook heel sociaal kunnen zijn, maar ook heel erg in zichzelf en dat ook nodig hebben. Op zich niet vreemd, want je weet beiden als geen ander wat de ander nodig heeft om op te laden; en hoe de ander zich voelt. Nu ik ouder word (klinkt altijd zo fijn), voel ik meer en meer welke mensen dat zijn die bij me passen. Grappig hoe je dat eerst moet ontdekken.


Soms geloof je ook teveel in het beeld dat je zelf naar buiten hebt gebracht en gecreƫerd, maar wat je niet altijd bent. Bent u introvert of extravert?


Emily Westdorp