Dirk Schagen en Kees Jongedijk willen de coupure weer terug en geven alvast het goede voorbeeld: "Zet de schop er maar in."
Dirk Schagen en Kees Jongedijk willen de coupure weer terug en geven alvast het goede voorbeeld: "Zet de schop er maar in." Foto: Gerard Timmerman

"Coupure moet weer terug in Oudeschild"

Wat oudere Texelaars weten het wellicht nog: de coupure in de dijk die de Heemskerckstraat met de haven verbond. Met de dijkverhoging halverwege de jaren '70 verdween de doorgang. "Hoog tijd dat ie weer terugkeert", nemen Dirk Schagen en Kees Jongedijk het voortouw. 


De foto van het doorkijkje op de trap zegt veel over de die gekoesterde wens van veel 'Skillers' om vanuit de Heemskerckstraat weer zicht op de haven te hebben. En op de vraag aan een willekeurige Duitse passant - die met veel moeite de trap af komt - of de coupure gewenst is, luidt het antwoord: "Graag."

Bij de laatste dijkversterking van Texel kwam in 2017 de vraag om een coupure bij de haven van Oudeschild al naar boven. Aannemer Combinatie Tessel had de tekeningen liggen en het werd een politieke kwestie. Maar, doordat Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier er vanuit veiligheidsoverwegingen niet aan wilde, besloot de raad er dan maar vanaf te zien.

De vereiste drempelhoogte was met (NAP +5,10 meter) dermate hoog, dat van een echte coupure geen sprake meer kon zijn. Zelfs als de coupure het hele winterhalfjaar (stormseizoen) gesloten zou blijven en dus alleen van april tot oktober open zou staan, zou de drempel nog steeds minimaal op NAP +3,65 moeten liggen. Ook dan is van een doorkijkje geen sprake meer. 

Met als gevolg dat Oudeschild en alle bezoekers nog steeds tegen een trap aankijken en het zonder zichtlijnen door de coupure van dorp naar haven en vice versa moeten stellen.

De onvrede bleef, zeker bij Schagen en Jongedijk, die er dagelijkse wandelen. Ze zien hoeveel moeite het ouderen kost om de dijk over te komen en hoe mensen met een rolstoel, rollator, scootmobiel et cetera een stevige omweg maken via de smalle stoep langs de drukke doorgaande weg, waar ook veel vrachtverkeer passeert. Ze benadrukken de onveilige situatie daarvan. Bovendien: "Het vertrek van veel kotters is een aderlating voor de haven. Die heeft een nieuwe prikkel nodig. Misschien vindt het Waddenfonds dit een goed plan en een prachtige impuls voor ons mooie dorp!" 

“Waarom kan het in Den Oever, op Vlieland en elders in Nederland wel en hier niet?”, wijzen ze op de coupures daar. Ze denken zelf aan een 'drempel' van maximaal NAP +2,50 meter. Ter vergelijking: de bestrating aan de rand van de oude haven ('de slof') ligt op NAP +1,40 meter. "Tijdens het stormseizoen zijn de deuren gesloten."

Ze publiceerden hun plan in de dorpskrant en brachten het ter sprake tijdens de dorpsbijeenkomst in 't Skiltje. De dorpscommissie steunt het plan, maar zegt er zelf niet de tijd voor vrij te kunnen maken om deze kar te trekken. De dorpscommissie adviseert daarvoor een comité te starten en wil af en toe best aanschuiven.

Steun komt er ook vanuit PvdA Pro Texel, die een coupure vindt bijdragen aan de levendigheid van haven, dorp en bedrijvigheid. “Daarbij staat voorop dat de veiligheid gegarandeerd moet blijven.”

De PvdA wijst er op dat de techniek en inzichten over waterkeringen sinds 2017 verder zijn ontwikkeld. “Een heroverweging, met nieuwe inzichten, lijkt daarom wenselijk”, schrijft de PvdA aan het college van b en w. 


De partij vraagt het college, als er politiek draagvlak is voor de coupure, "de verantwoordelijke autoriteiten te benaderen om de mogelijkheid van een coupure te toetsen, waarbij veiligheid voorop staat en een onderzoek te laten opstarten naar de kosten van een coupure".