Afbeelding
Foto: Eva Groot

"Het zal onze tijd wel uitdienen"

“Opgroeien was in de jaren veertig en vijftig veel zorgelozer en eenvoudiger. We speelden veel buiten, er was weinig verkeer. Na schooltijd speelden we bussekruud of wegkruipertje. De deur hoefde niet op slot, zelfs je fiets niet. Dat is nu heel anders. Het is een mooie tijd voor de jeugd: ze kunnen van overal heen vliegen." Jozien (80) en Aad (85) Eelman in gesprek met kleindochter Flora Eelman (22).

Jozien groeide op in Oudeschild en Aad in Den Burg. "Ik wou dat er zoveel mogelijkheden waren toen ik twintig was", vertelt Jozien. "Wij kwamen niet van het eiland af. Maar het leven is ook gejaagder geworden." 

"Mensen hebben het beter gekregen", beaamt Aad. "Vroeger was je blij met een tweedehands fiets. Nu moet 'ie minstens elektrisch zijn, en nieuw." Flora: "Daar ben ik het mee eens. Het was toen eenvoudiger, maar ook zorgelozer, en daar zit ook schoonheid in."

"Mensen in Nederland veranderen", vindt Aad. "Op Texel is dat minder, maar ook aan de hand. Het voelt minder veilig, mensen zijn agressiever." Flora vult aan: "Uit de verhalen van mijn grootouders heb ik het gevoel dat het vroeger gemoedelijker en gemeenschappelijker was dan nu.” 

"En zeker in het verkeer", vindt Aad. "Daar zou veel beter op gehandhaafd moeten worden. Het wordt wel erg druk op de weg en in de dorpen."

Jozien: "Ik ben wel bang dat alle oude boerderijen naar overkanters gaan. Dat ze allemaal worden verbouwd ten behoeve van b en b's of overige. Daar mag ook strenger op gehandhaafd worden. Maar ja, het zal onze tijd wel uitdienen." Flora vult aan: “Het Texelse landschap moeten we niet uit het oog zien te verliezen.”

"Geen vakantiehuizen bijbouwen, maar meer voor de Texelaars zelf", vindt Aad. "En de focus qua woonhuizen mag meer op de buitendorpen en minder op Den Burg. Mensen die in bijvoorbeeld Oosterend wonen, willen daar ook graag blijven. Waar hun wortels zijn. Zorg dat daar dan ook de nodige voorzieningen zijn."

Uit de verhalen van mijn grootouders heb ik het gevoel dat het vroeger gemoedelijker was dan nu