De vlag halfstok bij het gemeentehuis.
De vlag halfstok bij het gemeentehuis. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Oproep: hang omgekeerde vlag tijdelijk rechtop op 4 en 5 mei

Algemeen

Het is de combinatie die deze week even speelt: de omgekeerde vlaggen uit protest tegen het kabinetsbeleid versus Dodenherdenking op 4 mei en de viering van Bevrijdingsdag op 5 mei.

Landelijk hebben nabestaanden van oorlogsslachtoffers oproepen gedaan om omgekeerde vlaggen op donderdag 4 en vrijdag 5 mei recht te hangen uit respect voor de slachtoffers. Een aantal burgemeesters deed een soortgelijke oproep, evenals BBB-voorvrouw Caroline van der Plas. Zij deed eind april een algemene oproep om omgekeerde vlaggen op 4 en 5 mei recht te hangen of tijdelijk weg te halen.

De vlaginstructies nog even op rij. Op donderdag 4 mei (Dodenherdenking) mag de vlag – zonder wimpel - van zonsopgang tot zonsondergang halfstok hangen. 

Vrijdag 5 mei mag de vlag – zonder wimpel - van zonsopgang tot zonsondergang in top. Voor Texel geldt dat de vlag op zaterdag 20 mei eveneens – zonder wimpel - van zonsopgang tot zonsondergang in de top mag hangen. Dat is de dag dat in 1945 op Texel formeel een einde aan de Tweede Wereldoorlog kwam met het beëindigen van de Georgische Opstand die op 6 april 1945 was begonnen.

Donderdagmiddag 4 mei vliegt er om 14:33 uur een BBMF Lancaster PA474 over Texel. Het toestel - een van de twee vliegende Lancaster Bombervliegtuigen die nog in een luchtwaardige staat zijn - vliegt langs diverse plaatsen in België en Nederland. Het toestel is donderdagmiddag volgens schema afkomstig van Harlingen en gaat na de vlucht over Texel door naar Nieuwe Niedorp.

Donderdag begint om 18:45 uur de Herdenkingsbijeenkomst in De Burght aan de Binnenburg in Den Burg (de kerk is open vanaf 18:30 uur) om 19:35 uur gevolgd door een stille tocht naar de Algemene Begraafplaats aan de Kogerstraat waar kransen worden gelegd bij ‘De Levensboom’ en ‘Cross of Sacrifice’. Om 20:00 uur is het twee minuten stilte en worden er kransen gelegd bij De Goede Herder. De burgemeester sluit af met een dankwoord. De herdenking is vanaf 18:30 uur te volgen bij Radio Texel (106.1 FM en www.radiotexel.nl) en kerkdienstgemist.nl. De bijeenkomst aan de Kogerstraat is vanaf 19:30 uur te zien bij Texel Kijken en Luisteren (Facebook en texelkijkenenluisteren.nl).