Aris van Zeylen stond  model voor de expositie van de cursisten portrettekenen en -schilderen.
Aris van Zeylen stond model voor de expositie van de cursisten portrettekenen en -schilderen. Foto: ZOUT

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Aris model voor portretschilders

Kunst & cultuur

Kunstenaarsvereniging ZOUT heeft vrijdag in het Kunst-lokaal aan het Paelwerck in Den Burg de expositie “model tekenen/schilderen naar levend model” geopend. 

“Wat een sprankelende expositie, wat een geweldige opening, wat een talent”, meldt de vereniging. 

Het tekenen en schilderen naar levend model, een initiatief van docent Marleen Bakker, kwam van het najaar wat aarzelend op gang en groeide uit tot een succes. 

Naast ZOUT-leden deden er ook niet-leden aan mee. De animo werd dermate groot dat er voor wie zich niet snel genoeg aanmeldde, er geen plek meer was. Het voorzag in een behoefte. “Een schot in de roos en een opsteker voor ZOUT.”

De expositie werd geopend door de voorzitter van ZOUT Marianne Verhagen. Ze had de aanwezigen gevraagd de levende modellen bij de tekeningen en schilderijen te zoeken. Ze benadrukte dat het een hele uitdaging is om het portret interessant te maken en het liefst ook nog moet lijken op het model. Ze vergeleek de expositie van de komende zomer “Dubbelzout” met de dubbele aspecten van het meedoen van zowel leden van ZOUT, als niet-leden. “Het is een win-win situatie. Je kunt elkaar versterken.”

Het geheel werd muzikaal omlijst door het ensemble Folky Vibes, met zang van Lauri Brons. Aris van Zeylen, tevens model, droeg een gedicht voor dat hij zijn hele leven al bij zich draagt en waarvan hij de aanwezigen deelgenoot van maakte.

Marleen Bakker bruist alweer van nieuwe ideeën voor de komende zomer en in het najaar gaat het portret/model tekenen weer van start.