'Vuur' van Anneke Adema
'Vuur' van Anneke Adema Foto:

Drietal in De Hoeksteen terug naar bron van het bestaan

Drie kunstenaars exposeren in mei in De Hoeksteen, naast het kerkje van Den Hoorn.


Oud-Texelse Yvonne Witte, Texelaar Jasper Adama en zijn moeder Anneke Adama (Amersfoort) laten werk zien dat teruggaat naar de bron van het (hun) bestaan. Op verschillende wijze geuit, maar ook met raakvlakken.

Allen werken met aardse materialen, die door natuurlijke en gestuurde processen hun vorm krijgen. Elementen als klei, bermbegroeiing, handgeschept papier, graan en bloemen laten het ontstaan en vergaan van dingen zien. Het werk ontstaat door te experimenteren met wat voorhanden is. Ronde vormen komen zowel in het werk van Witte als in het werk van Jasper terug. Inspiratie vinden de drie in het landschap, zon, zee, lucht en wolken. Texel dus.

Nostalgia heet het project van Yvonne Witte. Bovendrijvende herinneringen aan de lange zomerdagen van haar jeugd op Texel verwerkt Witte in geweven, gekantkloste en botanische kunstwerken en bewerkte foto’s. Het gaat over vergankelijkheid, verlangen naar vroeger. 

Anneke Adama werd geboren in 1943, midden in de tweede Wereldoorlog. Doordat zij haar vader in de oorlog verloor, begon haar odyssee jong en duurde haar hele leven. Ze verkende als kind de bossen, liftte als tiener naar Scandinavië, sliep in een holle boom.

Jasper Adama kwam 26 jaar geleden naar Texel en is gebleven. De rust en ruimte inspireren hem in zijn creatieve uitingen. Zo draait hij met de hand potten op een draaischijf en stookt dan samen met Han van Gaalen RAKU, een oude Japanse stooktechniek waarbij het glazuur craqueleert en de rook in de barstjes zichtbaar wordt.

Geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 11.00 tot 16.00 uur.
Opening op 2 mei van 16.00 tot 18.00 uur. Meer info o: www.yvonnewitte.com
en http://www.annekeadama.com/