Afbeelding
Foto:

"Altijd wel ergens mee bezig"

Een echte vrijwilliger die altijd wel ergens mee bezig is. Zo omschreef Bas Homan zijn vader Wil Homan uit De Cocksdorp toen hij woensdag Koninklijk werd onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Wil Homan toonde zijn inzet onder neer op de golfbaan, bij het Eierlandsche Huis, de Stichting Waterrijke Perspectieven en AED-netwerk Texel. Hij is al vanaf de allereerste dag in oktober 1994 lid van golfbaan De Texelse waar hij diverse functies bekleedde. In 1996 werd hij lid van de wedstrijdcommissie, waar hij in april 2001 secretaris werd. Eind 2009 werd hij manager van de golfbaan en na zijn vertrek was hij van 2012 tot 2015 en van 2017 tot januari 2022 voorzitter van de wedstrijdcommissie.

In 2011 werd hij voorzitter van de Stichting Waterrijke Perspectieven Texel in De Cocksdorp. Die zorgde onder meer voor het waterspeelplein in De Cocksdorp, de looproute door het dorp en de wadsteiger. Allemaal initiatieven om het dorp leefbaar te houden en aantrekkelijk te laten zijn voor toeristen. “De heer Homan is altijd een bevlogen voorzitter geweest die veel tijd in de stichting heeft gestoken en werk heeft verzet.”

Sinds 2009 is hij penningmeester van de Stichting ter Exploitatie van het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp. Burgemeester Uitdehaag: “De heer Homan zorgt voor het Eierlandsche Huis als ware het zijn eigen huis. Alles moet er goed, verzorgd en onderhouden bij staan. Hier steekt hij met enthousiasme veel energie in. Zijn bestuursfunctie vraagt hierdoor meer tijd dan ‘alleen’ het penningmeesterschap." Na het vertrek van de voorzitter nam hij, samen met zijn mede bestuurslid, ook het voorzitterschap over.

Van 2013 tot 2017 was hij secretaris in het bestuur van de Stichting AED Texel. Hij bewaakte de structuur en was verantwoordelijk voor de website. "De heer Homan verzorgt nog steeds de website van het AED-netwerk. Tevens was hij betrokken bij het overleg met Preventieservice over het beheercontract van de AED's. Het netwerk van de stichting heeft mede door zijn inspanningen een vaste en niet meer weg te denken plaats op Texel gekregen.”