Hans de Goede met de Koninklijke onderscheiding.
Hans de Goede met de Koninklijke onderscheiding. Foto: Jeroen van Hattum

Orgels rode draad Hans de Goede

Al in 1957 begon de woensdag Koninklijk onderscheiden Hans de Goede uit Oosterend met zijn eerste vrijwilligerswerk.

Dat was in Rotterdam waar hij als 14-jarige de samenzang van een jongelingsvereniging begeleidde en het orgel bespeelde in de Rotterdamse Irenekapel en in de Maranathakerk. 

Orgels vormen sindsdien een rode draad in het leven van Hans de Goede. Van 1967 tot 1995 was hij organist bij de Gereformeerde Gemeente in Oosterend en van 1971 tot 1978 orgelbouwer voor de Sint Martinuskerk in Oosterend. Hans de Goede bouwde dit orgel met materialen van orgels die niet meer gebruikt werden. Het orgel werd op 7 oktober 1978 in gebruik genomen als vervanger van het harmonium dat er nog stond.

Van 2015 tot 2021 was hij betrokken bij de uitbreiding van het orgel van de Maartenskerk in Oosterend. Hij onderhield het orgel en bouwde een zelfstandige stem op het pedaal bij. Ook maakte hij deel uit van de restauratiecommissie voor de restauratie van dit orgel. Medio augustus 2022 zorgde hij ervoor dat het laatste onderdeel, een tremulant, alsnog geplaatst kon worden. Van 1993 tot heden is hij tevens organist bij de PKN-kerken en de Doopsgezinde gemeente op Texel. "Zelfs op Vlieland is hij een keer te hulp geschoten. Hij werd hiervoor met de reddingboot gebracht en gehaald."

Van 1980 tot 2000 was Hans de Goede bestuurslid en vrijwilliger bij de Commissie Vakantieweken van Gereformeerde Gemeenten. Die commissie organiseert vakantieweken voor mensen met beperkingen. "Hij was niet alleen bestuurslid, maar hij begeleidde ook jarenlang deze vakantieweken en was dan een aantal weken van huis."


Sinds 2008 is hij vrijwilliger bij de Gollards en verpleeghuis Hollewal in Den Burg. "Hij helpt bij de weeksluiting, de zangochtend en bij het koffieschenken. Ook voor onverwachte activiteiten is hij altijd inzetbaar." Hans de Goede zat eveneens jarenlang in het schoolbestuur van de School met de Bijbel en de bijbehorende kleuterschool in Oosterend. "Tot op de dag van vandaag kan iedereen met vragen op het gebied van orgels, wasmachines en elektra bij hem terecht.” Hans de Goede is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.