Arnold Langeveld, zojuist benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, krijgt het lintje opgespeld.
Arnold Langeveld, zojuist benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, krijgt het lintje opgespeld. Foto: Gerard Timmerman

Gedreven aanjager en waterambassadeur

Als Arnold Langeveld iets beetpakt, bijt hij zich er in vast. Net zo lang tot het gerealiseerd is. Voorbeelden te over, resultaat van zijn vermogen ook anderen enthousiast te maken voor zijn plannen en initiatieven. Hij is nu Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Er zullen maar weinig Texelaars zijn met een groter netwerk dan Arnold Langeveld. Net zo makkelijk belt hij bestuurders van de provincie, als van het hoogheemraadschap, landbouw-, natuur- en andere organisaties.

Besturen en initiatief nemen zit in zijn systeem, van jongs af aan al. Als oprichter en bestuurder van de jeugdclub, organisator van het aardappelsouper (om aandacht te vragen voor de aardappeltelers en hun product) en vrijwilliger bij de Stichting Sint en Piet.

Meer bestuurder dan politicus, wel overtuigd en actief lid van de VVD. Op partijbijeenkomsten hoort hij wat er speelt en benut zijn netwerk. Voorzitter en vicevoorzitter van het bestuur en, om jong talent binnen te halen, initiator en lid van de scoutingscommissie.

Als akkerbouwer het belang van de landbouw op Texel hoog in het vaandel. Als bestuurslid van de Hollandsche Maatschappij voor de Landbouw (de HMvL), en na meerdere fusies uiteindelijk LTO Noord, waarvan hij tot voor kort voorzitter was. 

Actief binnen aardappelhandelshuis HZPC. In het college van telers en de arbitragecommissie. Actief en betrokken werkte hij mee aan lopende zaken en nieuwe ontwikkelingen. Kritisch en bereid tot actie, zoals bij uitbraken van bruinrot en het chitwoody aaltje. Hij rolde een plan uit, dat hij met vasthoudendendheid verdedigde.

Bevlogen lid van Rotary Texel, actief met het legen van kledingcontainers, het ograniseren van hutspotacties en andere zaken voor het goed doel. Betroken bij een internationaal uitwisselingsprogramma voor studenten. 

Hij ging voorop bij de viering van Polder Eierland. Een groot feest, dat hij met echtgenote Annemiek zelf grotendeels moest missen toen hun zoon Marijn een erstig ongeluk kreeg. Vanuit het ziekenhuis bleef hij wel van alles op de hoogte.  

Tevens oprichter en bestuurslid Stichting Waterrijke perspectieve De Cocksdorp. Het resulteerde onder meer in de waterspeelplaats, glazen vitrines in de stoep, de wadsteiger en aankoop van het oude gemaal Eierland.

Aanjager van het project de Zoete Toekomst, om regenwater diep in de bodem vast te houden voor de droge periodes. Hierbij wordt regenwater in de grond opgeslagen en kan, bij droogte, worden opgepompt. 

De afgelopen vier jaar betrokken lid van het algemeen bestuur Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Zijn inbreng wordt omschreven als constructief, pragmatisch en altijd gericht op de toekomst. Doorgegroeid tot lijsttrekker van de VVD is zijn benoeming als heemraad in het dagelijks bestuur een kwestie van tijd. 

Initiatiator van ‘LandbouwOndernemen en Natuurnetwerk Texel (LONT), waarin organisaties van allerlei geledingen 'polderen op z'n Texels'. Uit zijn koker kwam ook 'Agrarische Jongeren Texel' (AJT), een collectief van jonge boeren.

Alom geprezen door meerdere sprekers, soms met wat ironie, zoals Francine Giskes, voorzitter van Stichting Zoete Toekomst Texel, over van zijn bekritiseerde betoog over glyfosaat in deze krant. Ze gaf aan dat het maar goed was dat het besluit over het lintje al vóór publicatie was genomen...