Erna Drijver - Tuinema met de Koninklijke onderscheiding.
Erna Drijver - Tuinema met de Koninklijke onderscheiding. Foto: Jeroen van Hattum

Bloemstukken, mooie woorden en zorg, laat het vooral aan Erna over

Ze dacht dat ze als trouwambtenaar een nieuwe zomertoga moest komen passen op het gemeentehuis en liep vervolgens nietsvermoedend mee naar de kamer van de burgemeester.

Daar kwam Erna Drijver uit Oosterend er woensdag achter dat haar dag toch een iets ander verloop zou krijgen. Ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor haar vele verdiensten voor Texel. Sinds 1990 is ze lid van de kerkenraad van de Protestante Waddengemeente en sinds 2017 is ze ook lid van de kerkenraad in Oosterend. Ze was ouderling in Oudeschild en Den Burg, zat een periode in de Raad van Kerken en doet als kerkenraadslid veel bestuurswerk en pastorale bezoeken. 

Erna was ongeveer tien jaar leidster van de zondagsschool en ze verzorgt de bloemen in de kerk voor de dienst op zondag. "Ook op hoogtijdagen versierde ze, met anderen, de hele kerk. Vooral met kerst werd er groots uitgepakt. Ze nam het initiatief of hielp mee bij het organiseren van bijzondere diensten zoals het welkom en afscheid van predikanten."

Rond 2010 betekende ze veel tijdens de fusieonderhandelingen tussen de Hervormde en de Gereformeerde kerk in Den Burg. Mede dankzij Erna kwam het- na een uiterst moeizaam proces - tot een een fusie. Verder zingt ze in de cantorij, spreekt ze bij begrafenissen en is ze altijd bereid hand- en spandiensten te verlenen of om zelf initiatieven te nemen. Burgemeester Uitdehaag prees haar eveneens als een uitstekend wijkverpleegster die een nieuw team zzp-verpleegkundigen en verzorgenden oprichtte. "Ze was en voelde zich zeer verantwoordelijk voor het functioneren van dit team. Wanneer het nodig was verleende ze extra zorg in ‘vrije tijd'. De zorg hield niet op zodra een patiënt was overleden, ze nam altijd op een passende manier afscheid met een zelfgemaakt in memoriam en een bloemstuk."

Sinds 2012 is ze columniste van de Texelse Courant waarbij ze altijd punctueel is en - behoudens de vakantie - geen week overslaat. Andere activiteiten waarvoor ze gewaardeerd werd: het beschikbaar stellen van de kantine als start- en eindpunt tijdens rondleidingen op de Hoge Berg en houden van workshops tijdens Pasen en kerst waarbij de deelnemers uitstekend verzorgd worden. Ze hielp mevrouw Kayla bij het revalidatiezwemmen na de ziekte van Lyme. Ze spreekt - op verzoek - regelmatig tijdens uitvaarten en jubilea en maakt herinneringsbloemstukken voor overledenen. Sinds kort geeft ze voor Natuurmonumenten ook rondleidingen in de Eendenkooi van Spang.