De Koninklijk onderscheiden Gerrit en Betsie Verhoeven samen met burgemeester Michiel Uitdehaag.
De Koninklijk onderscheiden Gerrit en Betsie Verhoeven samen met burgemeester Michiel Uitdehaag. Foto: Jeroen van Hattum

Waslijst aan activiteiten bij Gerrit en Betsie

Een waslijst aan activiteiten kwam voorbij toen burgemeester Michiel Uitdehaag woensdag opsomde wat Gerrit en Betsie Verhoeven uit Den Burg allemaal op hun naam hebben staan.

Zij werden beiden Koninklijk onderscheiden voor hun inzet voor Texel. Dat begon in 1978 toen ze vanuit Uden naar Texel kwamen, nadat Gerrit Verhoeven was aangenomen als trainer bij Gymvereniging Texel. Daar bleven ze - ook nadat Gerrit een andere baan had aangenomen - op diverse fronten actief als vrijwilligers. GVT-voorzitter Kees Duin, in 1978 ook betrokken bij hen aannemen van Gerrit Verhoeven, zei gekscherend dat ze toen niet hadden kunnen voorzien wat ze allemaal voor Texel zouden gaan betekenen. 


Betsie Verhoeven kwam in het welzijnswerk terecht en werkte tot vorig jaar als dorpswerker voor Texels Welzijn en haar voorgangers. De burgemeester noemde haar zeer betrokken en een steun en toeverlaat voor Texelaars die een beroep op haar doen. "Ze is continu aanspreekbaar, ook buiten werkuren." Daarnaast is ze sinds 2014 beweegcoach bij  Sportstichting Texel waarbij ze met name ouderen laat bewegen met diverse vormen van sport. Voor GVT deed ze jarenlang de ledenadministratie, ze was 25 jaar jurylid bij het dames- en herenturnen en hielp mee met het organiseren van turn- en gymnastiekwedstrijden. Sinds 2016 is ze opleidingsbegeleider voor de vereniging voor de cursussen van de KNGU en het CIOS en ze was een jaar personal coach van de GVT leiding. Van 1974 tot 1990 was Betsie Verhoeven begeleider van kinderen tijdens zomerkampen van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie in Beekbergen. 


Gerrit Verhoeven was bestuurslid van GVT, wedstrijdcommissaris, wedstrijdleider bij turnwedstrijden en organiseerde en jureerde wedstrijden waaronder het Nederlands Kampioenschap turnen op Texel in 2001. Sinds 1981 is hij betrokken bij de jaarlijkse oliebollenactie van GVT. In 2010 werd hij al benoemd tot erelid van GVT. In 1999 richtten de twee - samen met Nico Stoter en Yvonne Bruining - Stichting Studiefonds Dana op voor de toen 12-jarige Dana Ivanova Blagoeva die destijds als vluchteling op Texel verbleef, zodat zij later kon studeren. Dana voltooide met vlag en wimpel twee studies en woont en werkt tegenwoordig in Bulgarije. Ze heeft nog immer nauw contact met Gerrit en Betsie en was tijdens de uitreiking te zien op het grote scherm in de raadzaal wat meteen emoties losmaakte. De twee zijn verder sinds jaar en dag actief bij Radio Texel als verslaggever dan wel presentator bij diverse uitzendingen. Gerrit was van 1992 tot 2017 ook presentator van de playbackshows in De Koog waar hij de technische voorbereidingen deed, programmaboekjes maakte en voorafgaand aan de shows de jeugd begeleidde. 


Hij is sinds 2012 ook speaker bij de Halve Marathon van De Waal en hij deed in 2012 intensief verslag van Dorian van Rijsselberghe toen die voor de eerste keer Olympisch kampioen windsurfen werd. Betsie Verhoeven is verder sinds 2013 actief bij de Stichting AED Netwerk waarvan ze mede-oprichter is, aanspreekpunt voor vrijwilligers en coördinator van het onderhoud aan de AED's. Uitdehaag: "Ze is het ‘hart' van het AED netwerk.” Sinds een paar jaar doet ze wedstrijdadministratie bij de samengestelde wedstrijdsport, ze deed de catering bij Super Sunday en tijdens de Texel Halve Marathon fietst ze altijd voorop bij de Kidsrun door het centrum van Den Burg.