College stelt pilot windwokkels voor


Het college van b en w komt met een voorstel voor een windwokkel-pilot bij bedrijven en op bedrijventerreinen. Tweeënhalf jaar geleden werd het gebruik van de soort kleine windmolentjes voor het eerst geopperd in de Texelse politiek. Naar aanleiding van opnieuw een motie van D66 over het onderwerp, beloofde het college om de opties voor deze manier van windenergie te bekijken. 

“De opwek van duurzame energie blijft op Texel op dit moment achter bij landelijke gemiddelden. Wind- en zonenergie vullen elkaar qua opbrengst goed aan. Op Texel is er het hele jaar door wind in overvloed. Naast zonne- en windenergie zijn er op dit moment weinig alternatieven voor duurzame opwek. Zo is bijvoorbeeld mariene energie nog onvoldoende ontwikkeld om als bron te kunnen dienen”, zo motiveert het college het voorstel.

Windwokkels of -turbines plaatsen is binnen de geldende regels op Texel nu niet toegestaan. Vóór ze geplaatst kunnen worden, moet daarom eerst aanvullend beleid worden opgesteld waarmee kan worden afgeweken van de geldende bestemmingsplannen.


Als eerste stap noemt het college het vinden van locaties en het in gesprek gaan met de gebruikers daarvan. Als vervolgens geschikte pilotlocaties gevonden zijn, zullen de regels worden aangepast, omgevingsvergunningen voor de locaties worden aangevraagd en producten van wokkels gezocht worden.

Inzicht

Het college verwacht dat de pilot al met al twee à drie jaar zal duren: als de raad akkoord gaat met het voorstel (bespreking in de commissievergadering van 10 mei, besluitvorming in de raadsvergadering van 25 mei), zouden begin 2024 de eerste wokkels geplaatst kunnen worden. Evaluatie vindt dan begin 2026 plaats. “Dan zal duidelijk moeten worden wat het betekent om een windwokkel te plaatsen qua geluid en beeld, hoeveel elektriciteit hiermee kan worden opgewekt en hoe dit kan passen in een combinatie met zonne-opwek.” Ook wil het college inzicht in geluid, trillingen en andere (brom)tonen, storingen en slijtage gelet op de frequentie en kracht van de Texelse wind, en de opbrengsten in de Texelse situatie – hierbij lettende op zout en wind.

Budget is volgens het college beschikbaar via de klimaatgelden door het Rijk. €25.000,- voor het opstellen van een aanvullend kader en €25.000,- voor het monitoren en begeleiden van de pilot, drukken dus niet op de gemeentelijke begroting.


De pilot loopt deels parallel aan het Burgerberaad over duurzame energie dat komend jaar start. Wethouder Rikus Kieft geeft desgevraagd aan dat de pilot voor die tijd weliswaar niet kan worden afgerond, maar dat de informatie die lopende de pilot beschikbaar komt wel input kan leveren aan het Burgerberaad.