Randverschijnselen

Raadpleging


Lichte verbazing (of eigenlijk niet eens meer) mijnerzijds afgelopen weekend. We hadden zaterdag een bericht op de website van de krant over een raadpleging die de provincie tot en met 26 mei via de provinciale website houdt. De raadpleging is bedoeld om van bewoners van Noord-Holland te horen hoe zij denken over de toekomst van het landelijk gebied in de provincie. De uitkomst wordt gebruikt voor het maken van nieuwe plannen (het zogeheten Provinciaal Programma Landelijk Gebied, een afgeleide van het Nationaal Programma Landelijk Gebied). Het bericht stond amper op de site of de eerste reactie op Facebook was er al: "Gaan ze er nog wat mee doen?" Dat antwoord stond een paar regels verderop in het betreffende artikel, maar dat was vermoedelijk te ver lopen. Daarna nog een paar reacties en het - in mijn ogen - niet geheel onbelangrijke bericht was verkruimeld tot bijzaak en de bijzaken waren hoofdzaken geworden.

 

Uit belangstelling heb ik een rondje gemaakt door de digitale raadpleging van de provincie. Dan is het antwoord op de vraag op Facebook luid en duidelijk 'ja'. Hier doet de provincie zeker wat mee en ik denk dat het goed is om dat in te gaten te houden. Dit wordt - mijn inschatting - een document dat de komende jaren geregeld bij de provincie op tafel zal liggen als er besluiten worden genomen. Dat kan positief uitpakken, maar ook negatief. Als bij wijze van spreken vijfhonderd Amsterdammers allemaal aangeven dat het landelijk gebied wel een groot recreatieterrein mag worden, dan kan er straks zomaar een rapport op tafel liggen bij de Statenleden met het advies om van het landelijk gebied een groot recreatieterrein te maken. Dat is zwartwit gesteld, maar een beetje goede lobby en je loopt als lobbyclub zo door naar de eindconclusies. Met andere woorden: het kan geen kwaad om vanaf Texel ook wat opvattingen los te laten bij de raadpleging.


Ik moet zeggen dat ik het zelf een open, gedegen en goed onderbouwde raadpleging vond. Natuur en landbouw staan als 'én-én' in de raadpleging en worden gelukkig niet als opponenten tegenover elkaar gezet. De provincie vraagt deelnemers om aan te geven waar tijd en geld aan besteed zou moeten worden. Gevraagd wordt ook aan te geven wat als belangrijk wordt gezien voor de toekomst van het landelijk gebied in Noord-Holland. Dat is aan de hand van stellingen waar punten aan toegekend kunnen worden. Je wordt gedwongen goed na te denken: net als in de praktijk moeten er keuzes worden gemaakt. Bij een paar open vragen kan aangegeven kan worden wat iemand in de toekomst wel of niet zou willen zien. En een opvallende in het geheel: deelnemers kunnen ook aangeven wat als het meest belangrijk moet worden beschouwd: de inbreng via de raadpleging of de inbreng van experts bij wie de provincie ook te rade gaat. Dat is een vrij vergaande vraag voor iets waarvan je de uitkomst niet weet.


Voor wie het mogelijk allemaal toch teveel 'natuur' of teveel 'landbouw' vindt, is ook ruimte ingebouwd. Deelnemers kunnen aan het einde van de raadpleging aangeven of ze zich gestuurd voelden en of ze erop vertrouwen dat het een eerlijke raadpleging is. Het is ook niet even een kwestie van vijf minuten invullen en weer door. Het is iets om serieus voor te gaan zitten: je bent er zo een half uur of langer mee bezig. Maar zoals gesteld: het lijkt me niet geheel onverstandig om daadwerkelijk even te gaan zitten voor de raadpleging, te vinden op https://noord-holland.raadpleging.net 


Voor de goede orde: ook bij de provincie zullen ze deze column ongetwijfeld ook met belangstelling lezen. Dit is geen promotie namens de provincie, maar gewoon een eigen initiatief mijnerzijds. Iets roepen op Facebook is één, maar wat je inbrengt via deze raadpleging komt daadwerkelijk bij de Statenleden terecht en die stellen straks toch het beleid vast. Met die genoemde vijfhonderd Amsterdammers zal het wel meevallen, maar als je niets laat horen (op een moment dat het kan), kunnen er in een later stadium met een beetje pech toch opeens bijzondere conclusies voor het landelijk gebied worden getrokken...


Jeroen