Sonja Bakker: "De Waddel is een mooie plek voor de kinderen om op te groeien."
Sonja Bakker: "De Waddel is een mooie plek voor de kinderen om op te groeien." Foto: Jeroen van Hattum

"Kleine technische dingen los ik zelf op"

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben Sonja. Sinds 2005 woon ik samen met Jan-Willem op De Waddel. Ik ben geboren in Zaandam. Boven mij heb ik drie broers. Het was vaak stoeien met elkaar en de gesprekken gingen bijna altijd over auto’s en techniek tijdens het eten. Dit is denk ik wel een reden waarom ik meer van auto’s houd dan van make-up en ik kleine technische dingen wel zelf kan oplossen. 



Wat voor werk doe je?

Ik werk bij Dierenartsenpraktijk Texel. Daar ben ik begonnen als tijdelijke vervanging voor iemand met zwangerschapsverlof in 2005 en ik werk er nog altijd met veel plezier. We hebben een gezellig, sterk en veerkrachtig team dat voor elkaar klaar staat. Dat is heel fijn om mee en in te werken. Thuis help ik op de boerderij als het nodig is. Ik doe een deel van de administratie en lever onze producten bij een aantal klanten af. We hebben drie kinderen - Guus van 13, Fleur van 11 en Joep van 9 - die ook een aai over hun bol, schone kleren en een volle buik willen. 

Hoop dat iedereen lokale bedrijven en producten steunt



Hoe ben je op De Waddel terecht gekomen?

In 2003 moest ik een schapenstage doen voor mijn opleiding Dierverzorging. Samen met een klasgenoot zijn we naar De Waddel gegaan en ik ben er nooit meer weggegaan. 



Wat is het mooie aan wonen op een boerderij? 

Wat ik mooi vind, is de ruimte en de rust om me heen. Ik ben niet echt een stadsmens. Ik vind het leuk om naar buiten te kijken en de schapen te zien en nu ook de lammeren die gek aan het doen zijn in het land. De afgelopen twee jaar had ik ook twee koeien, Bob en Bert, die gezellig naast huis liepen. Dubbel genieten vanuit je huis en in het land. 


Ik luister graag naar muziek en bepaalde soorten moet je soms gewoon wat harder draaien. Ik vrees dat de kinderen hier ook een beetje mee zijn besmet. Dan is het wel fijn dat je niet in een rijtjeshuis woont. Geen geluidsoverlast van een kleine disco. 


Het is ook een mooie plek om op te groeien voor de kinderen. Ze hebben alle ruimte om te spelen en te ontdekken. Vorig jaar hadden ze een zwembad gegraven. Staat voor dit jaar weer op de planning. Ze kunnen zich ook goed zelf vermaken en samen bedenken ze de leukste projecten. 



Wat doe je zoal in je vrije tijd?

De laatste tijd heb ik niet zo’n last van vrije tijd. Als ik wat meer tijd heb, dan vind ik het leuk om te kleuren of te haken. Een spannend boek lees ik ook graag en concerten en musicals vind ik erg leuk. We gaan straks weer naar Pinkpop. Vorig jaar zijn we voor het eerst met de kinderen naar een concert geweest van Oscar and the Wolf. Dat was een hele beleving voor ze. Ik denk niet dat we er onderuit komen om ze de volgende keer weer mee te nemen. Heel erg leuk! 



Hoe ervaar je de mensen op Texel?

De mensen op Texel zijn vriendelijk en open. Doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Daar houd ik van. Geen gedoe. Toen ik hier kwam wonen, wilde ik wel graag een baan om zelf ook mensen te leren kennen. Niet alleen via de boerderij. Ik heb het idee dat dat goed gelukt is. 



Wat zou er moeten blijven zoals het is? 

Door corona is er meer aandacht gekomen voor de lokale producten door de mensen. Ik hoop dat iedereen de lokale bedrijven en hun producten blijft steunen. Je draagt daarmee ook bij aan duurzaamheid en je helpt de boeren zodat ze kunnen blijven bestaan op mooie plekken. 



Wat zou er op Texel anders mogen?

Tegen de tijd dat mijn kinderen een huis nodig hebben, hoop ik dat er woningen zijn die voor een normale prijs gehuurd of gekocht kunnen worden. De jeugd heeft de toekomst op het eiland. 



Wat is je favoriete plek op Texel?

Er is niet één plek op het eiland die mijn favoriet is. Waar ik wel graag ben, is in de lucht boven Texel. Ik heb nu paar keer een tandemsprong gemaakt en het blijft een feestje. Zelf springen lijkt me heel leuk, maar ik moet wat zuinig zijn met mijn heupen dus iedere keer zo’n landing is niet heel handig denk ik. 



Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Wat ik zie in het algemeen is dat mensen steeds meer nodig hebben om vermaakt te worden. Vaak moet er een mobieltje gebruikt worden bij activiteiten. Soms brengt het wat meer, maar waarom niet gewoon beleven in het moment? Het hele eiland leeft voor een groot deel van het toerisme dus we hebben het ook nodig. Maar ik denk dat het belangrijk is om geen 'Rupjes Nooitgenoeg' aan te trekken met meer luxe, maar mensen die genieten van Texel omdat Texel mooi is van zichzelf.



Wat doe je over vijf jaar? 

Ik hoop dat we dan nog steeds op De Waddel zitten en dat de storm is gaan liggen rondom het Hoge Berggebied. Dat er weer wat meer rust is. Ik zal vast nog bij de dierenarts werken. De kinderen zitten dan weer in een hele andere fase: OSG en vervolgopleidingen. We gaan het zien wat de tijd ons brengt. 



Wie zou je graag in een volgende 'Eiland Van...' willen zien? 

Graag zou ik Erwin Veeger terug willen zien. Hij heeft een aantal jaar geleden bij ons gewerkt op de zaterdag. Heeft vooral Guus heel veel geleerd over het rijden met van alles en nog wat. Hij is een leuke, gezellige kerel die bij de toekomst van het eiland hoort. Aandacht voor de jonge, harde werkers die niet altijd gezien worden.