Kleedjesmarkt in Oosterend.
Kleedjesmarkt in Oosterend. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Koningsdag op Texel

Cultuur

Kleedjesmarkten, vrijmarkten, optochten, versierde fietsen en ongetwijfeld nog heel veel meer. Er staat komende donderdag van alles op het programma tijdens de viering van Koningsdag in de dorpen op Texel. Een overzicht.

In het centrum van Den Burg is volgens goed gebruik in de ochtend de vrijmarkt. ‘s Middags van 14:00 tot 15:00 uur houdt de dorpscommissie van Den Burg Oud-Hollandse kinderspelen op de Groeneplaats. Kinderen van het basisonderwijs kunnen gratis meedoen. Er wordt een strippenkaartkaart verstrekt. Als deze vol is, kunnen kinderen met de kaart een ijsje halen bij Hotel De Lindeboom. In De Wezentuin begint ‘s dondermiddag de Koningsparkty. Woensdag 26 april begint om 21:00 uur in Question Plaza de Koningsnachtparty.

In De Koog begint Koningsdag om 11:30 uur bij dorpshuis De Hof met een fietsoptocht met versierde fietsen onder leiding van de SOS Band. Om 12:00 uur zijn er kinderspelletjes voor jong en oud op het dorpsplein, inclusief schminken en de Crazy Bingo. Om 15:00 uur is er kinderdisco bij café De Jutter en de prijsuitreiking van de fietsoptocht.

In Oudeschild is er van 11:00 tot 15:00 uur een kleedjesmarkt in de voortuinen van diverse woonhuizen. Op de Facebookpagina ‘Gemeenschap Oudeschild’ verschijnt een lijst met adressen. Van 14:00 tot 16:00 uur zijn er op het veldje voor dorpshuis ‘t Skiltje spelletjes voor kinderen van de basisschoolleeftijd. Bij slecht weer zijn de spelletjes binnen.

De Cocksdorp viert Koningsdag van 9:30 tot 12:00 uur met een kleedjesmarkt op de parkeerplaats van het Eierlandsche Huis (bij slecht weer binnen). Om 13.30 uur begint een oranje optocht door het dorp. Van 14:00-tot 16:00 uur zijn er Oud-Hollandse spelen voor jong en oud. Van 16:00 tot 17:00 uur is er prinsen- en prinsessenbal (kinderdisco) in het Eierlandsche Huis. Om 16:45 uur wordt er geproost op de koning, daarna begint om 17:00 uur uur de KoningsParty van Eetcafé Dietwee.

In Oosterend is donderdag een zeskamp voor volwassenen, een markt en er zijn leuke activiteiten voor de jeugd. De jeugd maakt ook een rondje op versierde fietsen door het dorp. Het programma voor de jeugd begint om 10:00 uur bij De Bijenkorf. Het Cafeetje en Feestcommissie houden samen ook een ‘Strend’s got Talent’. 

Den Hoorn start de dag om 9:00 uur met muziek van de toren. Om 10:30 uur start bij dorpshuis De Waldhoorn onder leiding van DEK een rondgang door het dorp met versierde fietsen, skelters, steps en kinderwagens. Aansluitend is er koffie met cake in De Waldhoorn. Daar zit een wedstrijd aan verbonden; de eigen creaties uit de oven mogen vóór de rondgang, vanaf 10:00 uur, worden afgeleverd in het dorpshuis. Om 13:00 uur is er in de Herenstraat ter hoogte van De Waldhoorn een kleedjesmarkt met muziek en een broodje worst. 

Om 14:00 uur beginnen er spelletjes in Den Hoorn (stoepkrijtwedstrijd, sjoelen, blikgooien, spijkerpoepen) en om 15:00 uur begint de Willem Wandeling door het dorp. De wandeling eindigt een uur later in De Waldhoorn waar een puzzel moet worden opgelost. Aanmelden is niet nodig.