Dimitri Feenstra: Scholekster (2023) gouache
Dimitri Feenstra: Scholekster (2023) gouache

Dit artikel is geschreven door
Galerie Posthuys

Galerie Posthuiys is te vinden aan de Brink in De Koog.

Scholeksters in Galerie Posthuys

Cultuur

Galerie Posthuys nodigde haar kunstenaars uit de scholekster te eren met schilderijen, gouaches, prenten en keramische sculpturen.

In navolging van de Grutto die verkozen werd tot nationale vogel, werd in 2016 door de Vogelwerkgroep Texel en Radio Texel een verkiezing gehouden voor een zogenaamde Eilandvogel. Dat werd de scholekster. Zeven jaar later gaat het niet goed met de Scholekster in Nederland. Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland hebben 2023 uitgeroepen tot het jaar van de scholekster. Een twijfelachtige eer om te worden uitgeroepen tot nationale pechvogel. 

Van 26 april t/m 29 mei is een tentoonstelling te zien met scholeksters en andere weide-en waddenvogels. Stella Burggraaf maakte houtskooltekeningen van kuikens, Dimitri Feenstra, Lenneke Saraber en Yvette Schoenmakers maakte linoleumsnedes en houtdrukken van scholeksters in vlucht. Gerrie Lulof boetseerde een nieuwe serie sculpturen. Ook schilders Jan Grotenbreg, Barbara Guldenaar en Yvonne Zomerdijk zijn met nieuwe werken vertegenwoordigd in de tentoonstelling.

Galerie Posthuys (Brink 14, De Koog) is geopend van woensdag t/m zondag van 11 tot 17 uur.

Gerrie Lulof: Scholekster (2023) keramiek
Jan Grotenbreg: Scholekster en kuikens (2023) acrylverf op cement op doek
Yvette Schoenmakers: In vlucht (2023) reductie linoleumsnede
Stella Burggraaf: Vliegoefening (2023) houtskool op papier