Arthur van Dijk, commissaris van de Koning, ontvangt de profielschets uit handen van Nick Ran.
Arthur van Dijk, commissaris van de Koning, ontvangt de profielschets uit handen van Nick Ran. Foto: Jeroen van Hattum

Zoektocht naar opvolger voor burgemeester Uitdehaag gestart

De overhandiging van de profielschets ging in alle openbaarheid, maar het vinden van een nieuwe burgemeester voltrekt zich de komende tijd in stilte.

Op een gegeven moment zal te horen zijn hoeveel belangstellenden hebben gesolliciteerd, daarna ligt de bal bij de commissaris van de Koning en de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad om eind dit jaar tot een voordracht te komen. De gang van zaken nog even op een rij. De minister van Binnenlandse Zaken plaatst binnenkort de vacature in de Staatscourant waarna iedereen die belangstelling heeft om burgemeester van Texel te worden kan solliciteren bij de commissaris van de Koning.

Hij beoordeelt aan de hand van de profielschets welke kandidaten voldoen, waarna hij in overleg gaat met de vertrouwenscommissie (en daar alle kandidaten bespreekt). De vertrouwenscommissie voert daarna sollicitatiegesprekken met de geselecteerde kandidaten, waarna in een uitgebreid advies aan de gemeenteraad twee kandidaten worden aanbevolen. De gemeenteraad bespreekt het advies in een besloten raadsvergadering, waarna de vertrouwenscommissie bekend maakt welke kandidaat op de eerste plaats wordt gezet en voorgedragen wordt als volgende burgemeester voor Texel. Zoals het er nu naar uitziet, zal op woensdag 20 december de benoeming plaatsvinden.