Emmie Monster: "Laten zien hoe natuur en landbouw in de praktijk samen kunnen gaan, vind ik van grote waarde."
Emmie Monster: "Laten zien hoe natuur en landbouw in de praktijk samen kunnen gaan, vind ik van grote waarde." Foto: Jeroen van Hattum

"Lieve mensen en dieren om me heen"

Vertel eens wat over jezelf en je achtergrond?

Ik ben opgegroeid op Schapenboerderij De Noordkroon. Ik herinner me dat als een fijne jeugd met vooral veel buitenspelen en met de kleine geitjes stoeien. Op mijn achttiende moest De Noordkroon plaatsmaken voor natuur in Waalenburg en ben ik met mijn moeder naar Den Hoorn verhuisd. Omdat ik toch echt een boerderijmens ben, ben ik toen gaan helpen bij Schapenboerderij De Waddel in het Hoge Berg-gebied. Tussendoor heb ik vijf jaar in Wageningen gewoond en studeerde ik Educatie en Kennismanagement. Een brede studie waar ik alle kanten mee op kan. Nu woon ik samen met mijn vriend Maarten in Den Burg.


Wat voor werk doe je?

Ondertussen werk ik al bijna twaalf jaar op De Waddel en voelt het als een voorrecht dat ik mag bijdragen aan het werk op de boerderij. Daarnaast werk ik als zzp’er en sluit ik mij aan bij verschillende project die bijdragen aan de toekomst van Texel. Zo heb ik onder andere mogen bijdragen aan de kringlooplandbouw op Texel en aan het verbinden van studenten aan het eiland. Momenteel werk ik naast De Waddel grappig genoeg een aantal uur bij De Noordkroon, nu geen boerderij meer, maar een bedrijf met huidverzorgingsproducten. Daarnaast ben ik vorig jaar op zelfstandige basis begonnen met het maken van ijs van de schapenmelk van De Waddel. Iets wat ik ontzettend leuk vind en waar ik mijn passie helemaal in kwijt kan.


Waardevol dat ik passie kan leggen in ijs van schapenmelk

Wat is het mooie aan werken op een boerderij? 

De wind door je haren, je voeten op de grond, lieve mensen en dieren om je heen, dat vind ik een heel fijn gevoel. Dat vind ik allemaal terug op de boerderij. Ik word enorm trots als ik zie hoe we op De Waddel met heel veel liefde en passie voor de dieren, het landschap en de natuur zorgen. Het geeft mij veel voldoening dat ik dit met anderen kan delen. Onder andere door groepen mee te nemen in het boerenwerk, maar ook via de producten die er gemaakt worden. Vooral laten zien hoe natuur en landbouw in de praktijk samen kunnen gaan, vind ik van grote waarde.

Wat heb je met kringlooplandbouw? 

Via mijn werk leerde ik veel over kringlooplandbouw en hoeveel er op Texel al mee gedaan wordt. Door het uitwisselen van producten en land zorgen we goed voor de Texelse bodem, ontstaat er meer biodiversiteit en werken we samen voor eerlijk voedsel. Ik zie hoeveel invloed het heeft als je als consument lokaal voedsel koopt op de plaatselijke economie maar ook op het landschap van Texel. Dat wil ik graag overbrengen naar anderen.



Wat heb je met schapenmelkijs?

Twee jaar terug zat ik met Jan-Willem Bakker te brainstormen over hoe we de schapenmelk van De Waddel nog beter konden verwaarden. Toen noemden we al een keer de mogelijkheid om naast de kaas ook ijs te gaan maken. Vorig jaar heb ik de stap echt genomen. Jan-Willem heeft heel erg meegedacht en motiveerde mij om er mijn eigen ding van te maken. Daarnaast wilde Willem Roeper mij de fijne kneepjes van het vak leren. Ik vind het enorm waardevol dat ik mijn passie in het ijs kan leggen en mensen via dit product kan verbinden met het werk dat we doen in het Hoge Berg-gebied. 


Wat doe je zoal in je vrije tijd?

Ik ben paard- en gedragstrainer en geef af en toe nog les. Maar vind ook heel veel uitdaging in het werken met mijn eigen paard. Ik spreek graag af met vrienden voor eten en een drankje. Daarnaast zit ik in een heel leuk zaalvoetbalteam, maar hardlopen of een rondje mountainbiken met Maarten vind ik ook geweldig om te doen. 


Hoe ervaar je de mensen op Texel?

Heel nuchter, ‘het is zoals het is!’ Er zijn veel mensen die willen samenwerken en door het groot aantal ondernemers op het eiland gebeurt er van alles op Texel. Je hoeft je hier nooit te vervelen. 


Wat zou er op Texel moeten blijven zoals het is? 

De wil om samen te werken. Ik merk dat die er is onder Texelaars. Samen komen we verder en kunnen we zorgen voor ons prachtige eiland.



Wat zou er op Texel anders mogen?

Een duidelijkere visie voor Texel. Ik maak me af en toe best zorgen over de toekomst van het eiland. Vooral de vergrijzing vind ik een enorm gevaar en ik hoop dat we met een goed woonstelsel de jongere mensen op het eiland kunnen houden. Een goede en haalbare visie zou daar aan bij kunnen dragen.


Wat is je favoriete plek op Texel?

Elke keer als ik de schapen ga voeren, zet ik de quad even stil op het hoogste puntje op de Hoge Berg en kijk ik uit over het gebied. Ik vind het daar ontzettend prachtig!


Wie verdient er een grote pluim op Texel?

Alle boeren op Texel die zich, op hun eigen manier, inzetten voor meer biodiversiteit, kringlooplandbouw en de verbinding met de natuur. Met alle uitdagingen in deze bijzondere tijden, vind ik dat ontzettend knap en waardevol voor Texel. Daarnaast ook zeker een pluim voor mijn broer Rik! Ik bewonder hem als ondernemer en ben hem dankbaar voor hoe hij er altijd voor mij is.



Hoe kijk je tegen het toerisme aan?

Lastige vraag. Nadat ik een aantal maanden heb mogen meewerken op de marketingafdeling van VVV Texel heb ik gemerkt hoe belangrijk toerisme is voor het eiland. Het houdt Texel in beweging en is van enorme economische waarde. Maar ik merk ook dat ik het af en toe best druk vind op het eiland.


Wat doe je over vijf jaar? 

Ik hoop dat ik dan nog steeds met succes bezig ben met het maken van schapenmelkijs en mijn leven verder heb opgebouwd met Maarten. Verder, geen idee. En dat vind ik heerlijk!



Wie zou je graag in de volgende 'Eiland Van...' willen zien? 

Sonja Bakker. Ze is een ontzettend harde werker en staat altijd voor iedereen klaar. Ik weet dat ze ook veel doet voor Dierenartsenpraktijk Texel. Zij verdient een mooie plek in de krant!