Koningsdag in Oosterend, 2022.
Koningsdag in Oosterend, 2022. Archieffoto

Koningsdag nadert

Koningsdag nadert met rasse schreden: volgende week donderdag (27 april) is het al zo ver. De gemeente heeft een aantal regels opgesteld. De redactie hoort graag wat er georganiseerd wordt (redactie@texelsecourant.nl) voor een overzicht in de krant.

Den Burg

Dorpscommissie Den Burg organiseert de Koningsmarkt voor verenigingen op de Groeneplaats en de Vismarkt. In de rest van het centrum is de vrijmarkt voor particulieren. Het gaat om de Binnenburg, Stenenplaats, Weverstraat, Waalderstraat en Parkstraat tot aan het rood-witte hek. Hier is bedrijfsmatige verkoop van goederen of producten niet toegestaan. 


Wie wil meedoen aan de vrijmarkt, moet de volgende regels in acht nemen: er moet minimaal 3,5 meter van de straat vrij blijven voor brandweer, politie en ambulance. Neem daarom alleen aan de zijkanten van de straat een plaats in; Toe- en uitgangen van woningen en/of bedrijven blijven altijd vrij; In de Weverstraat en de Binnenburg zijn alleen kleedjes toegestaan, geen marktkramen; Er mag geen gebruik worden gemaakt van geluids- of muziekversterkers; Het is verboden alcoholhoudende dranken te verkopen; Bij het verlaten van de standplaats, dienen alle afval en overgebleven goederen worden meegenomen; Volg de aanwijzingen van de daartoe bevoegde ambtenaren altijd op.


In de buitendorpen

Spelletjes organiseren op de openbare weg? Dan moet de gemeente een tijdelijke verkeersmaatregel nemen. Meld dit uiterlijk 21 april via gemeente@texel.nl, onder vermelding van 'verkeersmaatregel Koningsdag'.


Iets organiseren? De volgende voorschriften gelden: Spelletjes op de openbare weg zijn toegestaan, maar dit moet vooraf zijn gemeld via gemeente@texel.nl; Er moet altijd een vrije doorgang blijven voor brandweer, politie en ambulancevoertuigen. Deze doorgang is minimaal 3,5 meter breed en 4,2 meter hoog. Let ook op de overhang van marktkramen; Toe- en uitgangen van woningen en/of bedrijven moeten altijd vrij blijven; Bij speeltoestellen zoals een springkussen of een klimwand is een EHBO'er met een geldig diploma verplicht; Het is verboden alcoholhoudende dranken te verstrekken of verkopen buiten een horecabedrijf of het terras dat hierbij hoort; Na afloop van de activiteiten zorgt de organisatie zelf voor het verwijderen van vuil en afval; De straat of het terrein wordt schoon en opgeruimd achtergelaten; Volg de aanwijzingen van de daartoe bevoegde ambtenaren.