Dominee Geertje de Vries, schrijver van het gedicht 'Fiets'.
Dominee Geertje de Vries, schrijver van het gedicht 'Fiets'. Foto: Gerard Timmerman

Dominee gastdichter

Vooruitlopend op de Texelse Gedichtenmiddag op 17 mei in OSG De Hogeberg vroeg Eilanddichter Fiet van Beek een aantal Texelaars een gedicht te schrijven, met als thema 'Vriendschap'. Geertje de Vries, dominee van de Waddengemeente, schreef 'Fiets'.

Geertje is, samen met haar man Evert van Leersum, sinds een jaar predikant van de Waddengemeente. "Ik was hiervoor predikant in Rijswijk Giessen en Barneveld, docent HBO Theologie, predikant in Huizen en nu hier op Texel. Het is heel fijn om hier te werken en te wonen. We kwamen hier al vaak op vakantie, dus het was voor ons een beetje een zachte landing. We genieten enorm, het eiland is prachtig. We hebben een levende kerkgemeenschap, met fraaie kerken en een mooie geschiedenis. Met elkaar kijken we hoe we die in stand kunnen houden. Hoe we een duurzame kerk kunnen zijn voor het dorp en onze gasten. Het is mooi om daar een bijdrage aan te mogen leveren."

Straatcommissaris

"In Oosterend raak ik al aardig ingeburgerd. We zijn volop bezig met de voorbereidingen voor Oosterend Present. Als nieuwe inwoner hebben ze me gelijk straatcommissaris gemaakt van de Koetebuurt. Ik verheug me er op en merk dat het nu al verbindend werkt. Elke straat doet iets met het thema 'Humor', dat werken we nu met elkaar uit."


"Gedichten heb ik, met uitzondering van Sinterklaas of een liedtekst, nooit geschreven. Als dominee ben ik wel veel bezig met taal. Maar een preek schrijven of een gedicht, dat zijn héél verschillende genres. Toen de Eilanddichter me vroeg er eentje te schrijven, heb ik in de aanloop veel gedichten gelezen. Er zijn gedichten die ik mooi vind en die waar ik niets mee heb. Gedichten die ik vooral mooi vind hebben een vrije vorm."

"Bij het thema 'Vriendschap' moest ik denken aan Joke, mijn beste vriendin. In juni is het drie jaar geleden dat ze is overleden. Ik heb haar fiets geërfd. Toen ik naar Texel verhuisde zei haar man: 'Die heb jij nodig. Jullie hebben op vakantie vaak op Texel gefietst'."

"Aan dit gedicht heb ik best veel geschaafd. Ook was er de vraag of het moest rijmen. Dat hoeft van mij niet. Immers, de dood rijmt ook niet. Ik zag mezelf fietsen langs de waddendijk. In gedachte fietste Joke mee. In mijn hoofd voerden we een gesprek."

Mist op Vlieland

Hoe zit dat precies met die passage over Vlieland? “Ze is daar ooit eens een weekend naartoe geweest. Toen was het mistig. Joke zei sindsdien: 'Vlieland, daar hoef ik nooit meer heen, want daar is altijd mist'."

"Het schrijven van een gedicht heeft iets met me gedaan. Het moest een mooi gedicht zijn, maar het moest ook kloppen. Het mooie vind ik ook dat ik veel met onze vriendschap bezig ben geweest. Ik merkte dat, al ben je niet meer samen, het gevoel van vriendschap niet weg is. Dat is een mooie, troostende gedachte."


"Of ik nu vaker een gedicht ga schrijven? Wie weet. Ik vond het leuk om te doen. Maar ik ben wel iemand die een deadline nodig heeft. Dus verwacht van mij voorlopig geen gedichtenbundel."