Brouwerij Diks kan door met verhuisplan

Tesselaar Familiebrouwerij Diks kan verder met de plannen voor verhuizing naar het gebouw van Landbouwcentrale Texel aan het Meyertebos, nu b en w het principeverzoek hiervoor positief hebben beoordeeld.


In 2018 vestigde de familie Diks de familiebrouwerij in een loods aan de Spinbaan. Nu wil het bedrijf verhuizen naar Meyertebos. Het gebouw van de Landbouwcentrale staat al geruime tijd te koop. De bestemming ‘Bedrijf – agrarisch loonbedrijf’ laat de vestiging van een bierbrouwerij niet toe. Er is ook geen wijzigings- of afwijkingsbevoegdheid op basis waarvan een brouwerij kan worden toegestaan.

Om het toch mogelijk te maken, moest een principeverzoek worden ingediend. De familie Diks omschrijft het als een microbrouwerij. De productie wordt uitgebreid van 3.000 naar maximaal 6.000 hectoliter per jaar (ter vergelijking: de Texelse Bierbrouwerij zit op circa 42.000 hectoliter per jaar en wordt ook aangemerkt als kleine brouwerij).


Proeflokaal en verkoopruimte mogen maximaal 80 vierkante meter groot worden. Gevraagd was om het dubbele. 80 m2 staat volgens b en w in de regels van het bestemmingsplan en daarvan wordt niet afgeweken. Nu het principeverzoek is goedgekeurd kunnen de procedures voor wijziging van de bestemming en de omgevingsvergunning worden gestart.

Op pagina 13: "Vestiging brouwerij geeft geen overlast"