Afbeelding
Foto: Archieffoto orgel Maartenskerk

Spelen op een Texels kerkorgel

We hebben op Texel vele mooie kerkorgels, maar er wordt steeds minder op gespeeld. Daarom wordt er op zaterdag 13 mei een heuse 'orgeldag' georganiseerd in kerkgebouw De Burght aan de Binnenburg in Den Burg. "Wie durft het aan?"

De dag is voor iedereen: beginners vanaf 10 jaar die nog nooit een muziekinstrument hebben bespeeld, of daar pas mee zijn begonnen, alsook gevorderde muzikanten die wel eens een orgel willen proberen. Het programma bestaat uit uitleg over het orgel en aan het einde van de dag een korte presentatie voor familie, vrienden en andere belangstellenden. 

"Het is verschrikkelijk jammer dat er steeds minder mensen zijn die het orgel kunnen bespelen", zegt Rachel Vroom van de organisatie. "Terwijl het toch een fantastisch en rijk muziekinstrument is. Orgel spelen is echt één van de allerleukste dingen die ik ooit geleerd heb. Op Texel zijn veel bijzondere orgels. Bijvoorbeeld het schattige zelfbouworgel in de Zeemanskerk in Oudeschild, waar het front - het gedeelte dat vanuit de kerk te zien is - bestaat uit beschilderde dennenstammetjes. Of het onlangs gerestaureerde orgel in de Maartenskerk in Oosterend, wat door toevoeging van een aantal registers een zeer fraai geluid heeft gekregen. Het meest bijzondere orgel is het orgel in de Burghtkerk."

Kosten: €2,50. Opgeven: rachelvroombarnard@gmail.com. Neem zelf een lunchpakket mee, voor de rest wordt gezorgd.