Afbeelding
Foto: Eva Groot

"Een pannaveldje, dat zou ik wel heel graag willen"

"We leven hier in ongekende rijkdom met elkaar. Het toerisme heeft ons veel gebracht." Frans Schrama ("nog net 65") en zijn kleindochter Lima Keijser ("bijna 10") praten in het gebouw van de schietclub in Den Burg, waar zij elke dinsdagavond samen te vinden zijn, over hun eiland. "Er is veel keuze, in sportclubs, maar ook bij Artex bijvoorbeeld."

"Opa had me een keer meegenomen naar een open dag", vertelt Lima. "Toen vond ik het wel leuk en ben ik erop gegaan omdat opa er ook op zit. Opa heeft een longbow. Dat lijkt me later ook wel cool. Ik zit verder op gitaarles en voetbal."


"Het aanbod in sport- en cultuurclubs is ruim voldoende", beaamt Frans. "We leven hier in ongekende rijkdom met elkaar. Het toerisme heeft ons veel gebracht. Wel is het hoog tijd voor meer sociale woningbouw. Dan is de toekomst voor Lima, net als voor mijn kinderen, waarvan er drie van de vier op Texel wonen, rooskleurig, anders moet ze voor altijd bij haar ouders blijven wonen", lacht Frans.

"De max qua toeristische bedden is wel bereikt. Moderniseren mag, want het toerisme is onze aller bron van inkomsten, maar er moeten niet meer accommodaties komen." Wat Lima vindt van het toerisme? "Ik ben nog een kind, ik heb er niet veel van door. Maar soms is het wel druk in Den Burg. En dankzij het toerisme is er De Krim, met een grote speeltuin. Maar ze moeten niet te veel natuur weghalen voor gebouwen."


Lima is een echte buitenspeler. "Ik ga vaak na school naar het voetbalveld. Of naar de Skool om te tafelen." Frans: "Vroeger was het alleen maar buitenspelen. Na school een kopje thee en een koekje en dan de hele middag naar buiten. Het was één grote speeltuin, en iedereen was er. Toen had je geen aanbod zoals nu, met tv en internet."

Het aanbod in sport- en cultuurclubs is ruim voldoende


Texel mag blijven zoals het is, daar zijn Frans en Lima het over eens. Volgens Lima mist er bíjna niets op Texel: "Want elke dag McDonalds, dat is ook niet goed. Alleen een pannaveldje, dat zou ik wel heel graag willen."


De gemeente Texel werkt aan een omgevingsvisie voor 2050, een plan voor de toekomst van Texel. Hierbij vragen we uw hulp als Texelaar. Kijk op ikgeefomtexel.nl.


Afbeelding