De Oekraïense zangeres Ola Rud en gitarist Joan Fort Nieto uit Catalonië.
De Oekraïense zangeres Ola Rud en gitarist Joan Fort Nieto uit Catalonië. Foto: Marjan Boontjes

Muziek over de grens

Jazz- en soulzangeres Ola Rud uit Oekraïne liet haar gehoor in de Hoornder Vermaning met Pasen kennismaken met de muziek uit haar vaderland. Ze werd begeleid door gitarist Joan Fort Nieto uit Catalonië.

De uit Kiev gevluchte jonge zangeres, tot het uitbreken van de oorlog tevens presentatrice op Radio Mariupol, vluchtte een jaar geleden naar Amsterdam.

Ze combineert traditionele volksliedjes met jazz en andere stijlen. Samen met gitarist Joan Fort Nieto gaf ze invulling aan het thema deze maand in de Vermaning: ‘Kunst verbindt mensen over alle grenzen heen’.

Zondag eerste paasdag opende Hans Marseille In De Vermaning de expositie van Tanya de Jong. Tanya heeft Oekraïne al voor de oorlog achter zich gelaten en voelt zich helemaal thuis op Texel. De Oekraïense traditie van lintborduren van bloemstillevens heeft ze naar hier meegenomen. Graag wil ze het het delen door het geven van workshops.

Zondag 23 april staat Storytelling op het programma. Verhalenvertelster Marjan Boontjes is in de schatkist van de Oekraïense verteltraditie gedoken en vond een schat aan prachtige verhalen. Inge Siezenga speelt daarbij op de harp en de draailier. Aanvang: 15:00 uur. Adres: Diek 11a , Den Hoorn Reserveren: 06 30809344.

De hele maand april zijn er in de Hoornder Vermaning activiteiten in het teken van Oekraïne.