Afbeelding
Foto: Evalien Weterings

De Eilandadvocaat en het Máxima-effect


Volgende maand komen de koning en koningin ons eiland bezoeken. Groot feest natuurlijk wanneer het koninklijk paar die dag maar liefst drie locaties op Texel bezoekt. Het is al heel bijzonder wanneer de koning komt, maar er is één iemand die dat overtreft en dat is als koningin Máxima langskomt. Máxima is koning, Sinterklaas en Kerstman in één. Zij is de echte eindbaas. Met haar komen alle sprookjes en volksvertellingen samen, want waar onze koningin verschijnt is er magie. Máxima heeft een natuurlijke uitstraling, waarmee zij in 2002 de Hollandse harten wist te veroveren en ook wereldwijd haar charme werd verwelkomd. Koningin Maxima was een “Jutta Leerdam” avant la lettre.

Twee keer heb ik Máxima “ontmoet” en één keer eerder was zij al op Texel. De eerste keer ontmoette ik haar in 2005 in Almere, waar ik in die periode bestuurder was. Máxima was nog prinses en kwam op werkbezoek om een lopend project voor vrouwelijke nieuwkomers als startende ondernemers te stimuleren. Ruim een jaar later weer advocaat en zag ik haar voor de tweede keer. Het was Koninginnedag 2006 en Máxima liep in het kielzog van Beatrix. Voor die gelegenheid droegen de advocaten van ons kantoor een toga , versierd met oranje bef en we zwaaiden haar toe met feestelijke oranje vlaggetjes. In die tijd was gekkigheid nog heel normaal. Tegenwoordig moet je oppassen met humor, maar toen kon dat nog zonder het geven van enige aanstoot. Overigens heeft ons kantoor eens meegevaren tijdens de Amsterdamse Pride met een, u raadt het al, roze bef. Advocaten en originaliteit, u moet het ze vergeven. In het coronajaar 2020 kwam onze koningin onverwacht naar Texel om met de lokale horeca te praten over ondernemen in coronatijd. Op gepaste en dus veilige afstand werd zij ontvangen in een strandpaviljoen, nadat zij eerder die dag als een heuse vorstin door de Teso-directeur op de overtocht werd vergezeld.

Maar die allereerste keer in 2005, toen Máxima het stadhuis van Almere aandeed en iedereen met de minuut nerveuzer werd, ervoer ik het Máxima-effect maximaal. Het project waar ze voor kwam, leek bijzaak en Máxima heeft misschien drie zinnen uitgesproken, maar ik weet nog dat alle doelstellingen van dit project zijn gehaald. Dat was toen en overigens nu nog steeds, best een prestatie. Toen merkte ik hoe zij als onze koningin de redder van het koningshuis was. Alle kwaliteiten en meer zijn dankzij haar in de koning naar voren gekomen. Als moeder van drie prinsessen is mede dankzij haar het voortbestaan van het Koningshuis ook na de huidige generatie verzekerd.

Volgende maand komt Máxima weer met de koning naar Texel. Wederom mag Texel, maar nu post-corona en dus in alle vrijheid, het Máxima-effect volop ervaren. Ik weet nu al, Texel zal nooit meer hetzelfde zijn. En wat bijzonder: de koning komt ook!

Vincent van der Velde

De Eilandadvocaat