Gezocht: nieuwe burgemeester voor Texel.
Gezocht: nieuwe burgemeester voor Texel. Foto: Jeroen van Hattum

"Zomer is voor burgemeester géén vakantie"

De nieuwe burgemeester van Texel? Dat zou iemand moeten zijn die "in een spijkerbroek aanschuift bij de commissaris van de Koning en net zo makkelijk in driedelig pak in het café een Texels biertje drinkt."

Het mag ook iemand zijn die - als het nodig is - de politiek correcte omgang durft los te laten om de zaken wat ludieker aan te pakken. Iemand die doorpakt bij bedreigingen voor het eiland (bijvoorbeeld drugsmisbruik onder jongeren). Iemand die kan luisteren dan wel iemand die ambtenaren, wethouders, raadsleden en commissieleden kan inspireren "op waarachtige wijze" inhoudelijk hun werk te doen.


Allemaal beschrijvingen die aan de orde komen in de profielschets die de gemeenteraad heeft opgesteld voor de nieuwe burgemeester. De opvattingen en meningen van 605 Texelaars zijn daarbij gebruikt als bouwstenen. Kortgezegd komt het erop neer dat Texel iemand zoekt met flair en uitstraling en zeker géén grijze muis. 


De nieuwe burgemeester moet een boegbeeld zijn, een warme en toegankelijke persoonlijkheid, iemand die verbinding zoekt met het eiland en de Texelaars en iemand die aanvoelt dat hij/zij burgemeester is van een bijzonder stukje Nederland. "Meer nog dan in andere gemeenten ben je op Texel áltijd burgemeester. Mensen weten, letterlijk, waar je bent en wat je doet. Jij kunt dat goed hanteren en geniet van het contact met inwoners."


Volgens de schets is het een vereiste dat de nieuwe burgemeester belangstelling heeft in de onderlinge verhoudingen op het eiland en zich verdiept in de achterliggende verhalen. "Door de sterke samenhang en verwevenheid is op het eiland een dossier soms complexer dan op het eerste gezicht lijkt. Het vraagt gevoeligheid en inzicht om daar doorheen te kijken en om je communicatiestijl en -strategie af te stemmen op wat de situatie vraagt." Volgens de raad heeft een burgemeester dat nodig om effectief voorzitter van de gemeenteraad te zijn.


Vergunningverlening en handhaving zijn volgens de profielschets aandachtsgebieden waar de burgemeester zich op Texel meer dan gemiddeld mee bezighoudt. "Of het nou gaat om evenementen, inzet van handhavers op straat of om veilige verblijfslocaties voor bezoekers; je moedigt betrokkenen aan om samen de beste voorwaarden te scheppen. Je zet nadrukkelijk in op preventieve maatregelen en voldoende politiecapaciteit." Vermeld wordt dat de burgemeester op Texel tijdens de zomer géén vakantie heeft als er 60.000 mensen op het eiland slapen (toeristen en Texelaars bij elkaar opgeteld). Over het algemeen gaat dat allemaal goed, maar er kunnen ook crisissituaties zijn en van de burgemeester wordt verwacht dat hij of zij er staat als het 'waait dat’et rôôkt’. De nieuwe burgemeester krijgt ook te maken met de vervanging van de bruggen in de veerhavens op 't Horntje en in Den Helder. "Ook hierin kom je op voor de belangen van het eiland. De veerboot van de TESO is immers onze levenslijn met het vasteland."


Belangrijk is verder dat de nieuwe burgemeester snel kan schakelen. "Het ene moment ben je in gesprek om een minister te overtuigen, een uur later zit je met gebak op schoot bij een 60-jarig bruidspaar. Op mooie en op moeilijke momenten ben je een samenbindende factor en sta je klaar voor wat voelt als jouw Texel."