Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland.
Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland. Foto: Provincie Noord-Holland

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Commissaris van de Koning spreekt Rede van Texel uit

Algemeen

Arthur van Dijk, commissaris van de Koning in Noord-Holland, is woensdag 28 juni spreker van de nieuwe ‘Rede van Texel’ in de Zeemanskerk in Oudeschild.

Het is de negende keer dat de Rede van Texel wordt uitgesproken. De traditie ontstond in 2013 tijdens de toenmalige editie van Sail Den Helder. Dit jaar vindt de Rede van Texel plaats tijdens Pre-Sail van Sail Den Helder 2023. Vast gebruik sinds 2013 is dat een bekende Nederlander zich via de ‘Rede van Texel’ uitspreekt over een onderwerp dat voor de gehele Nederlandse samenleving van belang is. 

Volgens de organisatie kan Van Dijk voor zijn lezing gebruikmaken van zijn ervaringen met transport en vervoer, die hij opdeed toen hij van 2013 tot en met 2018 voorzitter was van Transport en Logistiek Nederland (de ondernemersorganisatie voor wegtransportbedrijven en logistiek dienstverleners). Dat kan volgens de organisatie een mooie brug naar Texel zijn. “In de Gouden Eeuw was de zogenaamde ‘Reede van Texel’ de slagader van het varend verkeer in Nederland en de drukste ankerplaats ter wereld.” Als wethouder van Haarlemmermeer had Van Dijk ook al veel met transport en vervoer te maken toen hij Schiphol in zijn portefeuille had.

De Rede van Texel wordt op 28 juni gehouden vanaf 15:30 uur (kerk open vanaf 15:00 uur). Kaarten (€7,50 per ticket) zijn te bestellen via texel.net/redevantexel. Het aantal zitplaatsen is beperkt. De voorgangers van Van Dijk waren Femke Halsema, Ahmed Aboutaleb, Marli Huijer, Boris van der Ham, Emile Roemer, Ankie Broekers-Knol, James Kennedy en Eberhard van der Laan.