Martijn Padberg vestigt hoop op amendement.
Martijn Padberg vestigt hoop op amendement. Foto:

Hoop Texel Zoo op amendement

"Wij laten Texel Zoo niet zomaar kapot gaan en zullen komen met een amendement." Met die woorden sloot Albert Huisman (VVD) een langdurige discussie over Texel Zoo af. Hij kreeg reactie van CDA, D66, Texels Belang en Hart van Texel die graag aanschoven bij het opstellen van het amendement. 

Het college adviseert de gemeenteraad om niet mee te werken aan het verlenen van een omgevingsvergunning. Niet meewerken betekent het einde van Texel Zoo. Onrechtvaardig vindt Martijn Padberg - en met hem een groot aantal steunbetuigers die woensdagavond naar het gemeentehuis waren gekomen om Padberg een hart onder de riem te steken. Volgens Padberg heeft de destijds verantwoordelijke wethouder hem mondeling toegezegd dat het goed zou komen en heeft de kwestie jaren geduurd. Met als dieptepunt dat de gemeente een geheel jaar niet reageerde op mails en terugbelverzoeken. De kwestie sleept zich inmiddels al zeven jaar voort.

Ondanks dat Padberg toegaf dat een deel van de vertraging door henzelf komt, had burgemeester Uitdehaag het idee dat de kwestie een regelrechte aanval op het college was. Als door een wesp gestoken, reageerde hij op vragen van Gijs Berger(GL), die sprak over een stroperig proces en of de gemeente zich daar verantwoordelijk voor voelde. "Ik wil hier geen discussie over voeren in de raad. Maar ik wil benadrukken dat er een eenzijdig beeld wordt geschetst. Er is door het gemeentelijk apparaat zorgvuldig gehandeld."

Wethouder Cees Hooijschuur geeft aan dat het college het opgestelde beleid volgt en geeft aan dat het beleid moet worden aangepast als de gemeenteraad wil dat Texel Zoo gelegaliseerd wordt. De discussie leek woensdagavond vooral te gaan over het voortslepen van de kwestie. Hoewel het college stelt dat Padberg al langer wist dat legalisatie heel lastig zou worden, is er nog altijd geen definitieve streep door Texel Zoo gezet. Namens TOP uitte Yvette van Veen haar zorgen over de afhandeling van vergunningsaanvragen. "Dit brengt grote onzekerheid mee voor ondernemers. Het kost tijd en geld terwijl niet altijd duidelijk is wat er van de ondernemer verwacht wordt." 

Woensdag 19 april besluit de gemeenteraad over de kwestie.