Pellen vraagt steun bij politiek

Mike Pellen van strandpaviljoen Kaap Noord in De Cocksdorp hoopt dat de gemeenteraad hem kan helpen toestemming te krijgen om stacaravans op zijn terrein te plaatsen voor personeel. Er staan al jaren stacaravans op het terrein dat met een knipoog Kamp Noord is gedoopt.  

Toen Pellen op aanraden van de gemeente een principeverzoek indiende voor de onderkomens van het personeel, kreeg het stel nul op het rekest. De reden: op percelen met de bestemming 'wonen en tuin' zijn geen extra mogelijkheden voor het huisvesten van personeel toegestaan. Aan mediapartner NH Nieuws vertelde hij in februari: "We hebben deze mensen keihard nodig. Heel Texel heeft te kampen met een tekort aan personeel. Huisvesting is dan wel noodzakelijk, want anders kunnen ze niet komen." Buiten het hoogseizoen wil hij de ruimte ook beschikbaar stellen voor ander personeel, zoals zorgpersoneel. "Maar als jullie het per se willen, mag het van mij ook leeg staan in de winter", sprak hij donderdagavond de politiek toe.

De Texelaar kreeg bijval van TOP namens wie Yvette van Veen insprak, al ging zij er meer algemeen op in. Zij stelde een aantal vragen om de gemeente aan het denken te zetten. "Hoe realistisch is het kopen van woningen voor het personeel met de huidige huizenprijzen? En laat u die schaarse woningen niet liever aan de Texelaars i.p.v. huisvesten van tijdelijke werknemers? Voor wat betreft het bouwen van een personeelsverblijf: zijn de commissie en de gemeenteraad het met TOP eens dat dit niet strookt met het beleid van de gemeente tegen verstening? Losse units of caravans kunnen buiten het seizoen immers weer weggehaald worden. Met een gebouw kan dat niet; Waarom mogen agrarische bedrijven in het buitengebied wél gebruik maken van kampeermiddelen en mogen ondernemers in horeca en andere bedrijfstakken in het buitengebied dat niet? Eisen van landschappelijke inpassing en kwaliteit moeten toch voor álle sectoren gelijk zijn? Wat rechtvaardigt dit onderscheid tussen agrarische ondernemers en andere ondernemers?"

Tot slot ging ze kort in op de kwestie bij paal 33. "Hier is geen sprake van een landschappelijke bezwaar, want het geheel is volledig aan het zicht onttrokken door een dikke bomensingel. Ook aan de kwaliteit van de personeelsvoorzieningen is gedacht. Natuurlijk moet de ondernemer vergunning aanvragen en zich aan de regels houden, maar TOP vraagt u dringend om de aanvraag serieus te bekijken. Landschappelijke inpassing en kwaliteit van de voorzieningen zijn geregeld. Om in deze tijden van grote huisvestingsnood deze aanvraag af te wijzen, gaat deze ondernemer niet helpen."