Lucie Burgman en Dia Huisman-Bakker.
Lucie Burgman en Dia Huisman-Bakker. Foto: Eva Groot

"Tradities, die moeten erin blijven"

Lucie Burgman (31) en haar oma Dia Huisman-Bakker (71) praten in deze rubriek met het oog op de omgevingsvisie (zie ook pagina 9) over het verleden en de toekomst van Texel. Wat Dia en Lucie aan het hart gaat, is de onzekerheid van het voortbestaan van evenementen en immaterieel erfgoed, zoals de meierblis en Ouwe Sunderklaas.

Lucie groeide op in De Koog, Dia op Tienhoven. "Vanaf daar konden we op 30 april precies zien wie de blis het eerste aan had: dan gingen er grote, zwarte rookwolken de lucht in. Van alles gooiden ze er toen nog op: verlopen olie van de garages, autobanden, geverfd hout en zelfs hout met carboleum", vertelt Dia.

Lucie vult aan: "Het is goed dat dat nu niet meer mag, maar ik vrees dat er over tien jaar door milieurestricties helemaal geen meierblis meer is. Terwijl zulk immaterieel erfgoed het leven op Texel bijzonder maakt. Ze moeten zich er hard voor maken dat de meierblis één keer per jaar een uitzondering blijft." Daar is Dia het mee eens: "Tradities, die moeten erin blijven."


Lucie woont tegenwoordig met haar eigen gezin in de badplaats. In de loop der jaren heeft ze de animo voor een ander typisch Texels feest, Ouwe Sunderklaas, zien afnemen. "Ik ben erg van het meegeven van tradities", zegt Lucie. "Maar kunnen mijn kinderen dat straks ook nog? Mijn generatie speult nauwelijks meer - uitzonderingen daargelaten - en bij de kinderen zijn het vaak dezelfde: die van de enthousiaste ouders." 

Een mogelijke oplossing om te zorgen dat dit immateriële erfgoed weer breder gedragen wordt? "Jaarlijks lesgeven op de basisscholen om het enthousiasme bij kinderen aan te wakkeren, dat lijkt me een goed idee."

Aanmelden voor deze rubriek?

Ook in de serie? Kleinkinderen (10 tot 40 jaar) en grootouders kunnen zich samen aanmelden via e-mail, naar redactie@texelsecourant.nl, om te praten over de toekomst van Texel.

Tradities maken het leven op Texel voor de Texelaars speciaal