Animo voor energietoeslag op Texel lager dan vooraf ingeschat

Het komt nogal eens voor dat Texelaars die moeite hebben om de rekening voor gas en elektriciteit te betalen ten onrechte veronderstellen dat ze niet in aanmerking komen voor de energietoeslag. Die voorzichtige conclusie trekt de gemeente aan de hand van het naar verhouding geringe aantal aanvragen.


Om de energietoeslag te ontvangen, is de inkomensgrens onlangs verhoogd. Men mag in 2023 en 2024 meer inkomen hebben (140 procent in plaats van 120 procent van de bijstandsnorm). Voor wie dit wil controleren, staat op de website van de gemeente (texel.nl) een overzicht.

Wanneer het inkomen lager is dan 140 procent van de bijstandsnorm (met vakantiegeld) komt men niet alleen in aanmerking voor de energietoeslag, maar ook voor andere bijdragen van de gemeente. Zoals het 'Kindpakket', een bijdrage in de kosten voor culturele en sportieve activiteiten, kwijtschelding gemeentelijke belastingen of een voordelige verzekering.

Ter bestrijding van ‘energiearmoede’ heeft het Texelfonds een speciaal fonds in het leven geroepen voor mensen die hierdoor in financiële problemen zijn gekomen. Om hiervoor in aanmerking te komen kan men zich melden bij Texels Welzijn. De gemeente heeft daarnaast een 'Tijdelijk Noodfonds Energie'.

Op initiatief van TexelEnergie is de Fixbrigade opgericht, die kosteloos kleine, energiebesparende maatregelen ('laaghangend fruit') uitvoert in huizen van Texelaars die hier zelf niet de mogelijkheid toe hebben. Hiervoor kan men zich aanmelden bij TexelEnergie. De coördinator kan de betrokkenen die kampen met energiearmoede ook wijzen op onder meer de energietoeslag. 

Wethouder Cees Hooijschuur heeft de indruk dat een aantal Texelaars dat wél in aanmerking komt voor de energietoeslag, niet op de hoogte is van de regeling, deze zelf niet kan aanvragen of te trots of bescheiden is om aanspraak op de gelden te maken.