Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Hoe ziet een kind de toekomst van Texel?

Algemeen Podcast

Elke Texelaar die op Texel woont, mag input leveren voor de Omgevingsvisie. Het is van belang dat de inwoners van de gemeente gehoor geven aan de oproep, omdat de gemeenteraad input nodig heeft. Dat stelt wethouder Rikus Kieft.


Vanaf deze week gaat de gemeente aan de slag om informatie op te halen bij de Texelaars. Ze doen dit onder meer via een mediacampagne, maar ook door bijeenkomsten in de dorpen. Om goed duidelijk te maken wat de Omgevingsvisie betekent, geeft wethouder een voorbeeld. “Stel je voor dat een kind aan zijn grootvader of grootmoeder uitlegt hoe zijn toekomst eruit ziet? Hoe moet Texel er straks uitzien, zodat het kleinkind denkt: daar wil ik blijven wonen of werken.”

Ik denk dat we toch iedere keer de moed moeten vatten om mee te denken met de gemeente, met de gemeenteraad. Want die vijftien mensen zitten daar eigenlijk ook heel geïsoleerd. Die hebben input nodig van alle burgers van Texel

Om uit te kunnen leggen wat de omgevingsvisie is, is het volgens de wethouder nodig om eerst te weten wat het begrip ‘bestemmingsplan’ inhoudt. “Daarin hebben we in regels vastgelegd wat wel of niet mag op bepaalde plekken. In de Omgevingsvisie zeggen wij dus: welke beelden van de toekomst, die we vervolgens in het bestemmingsplan willen vastleggen, hebben we, en waarom?”.

In de vorige structuurvisie (voorloper Omgevingsvisie), die stamt uit 2009, is ook vooruitgekeken. Kieft: “Op dit moment komen er allemaal landelijke en internationale ontwikkelingen op ons af. Ik hoef het woord stikstof, het klimaatverhaal of zeespiegelstijging maar te noemen. Dat soort zaken hebben effect op wat wij op Texel wel of niet kunnen, moeten en willen. Die ontwikkelingen moeten we vertalen in stapjes richting bestemmingsplan.”

Maar wat betekent dit nu voor de Texelaar in de woonwijk? Wat merkt die van de omgevingsvisie? “In een bestaande woonwijk zal er niet heel gek veel veranderen, maar in nieuwe wijken moeten we rekening houden met klimaatadaptatie. Er komen steeds zwaardere buien op onverwachte momenten, meer droogte en hittestress door de temperatuurstijging. Al dat soort dingen. Dit moet vertaald worden in de regelgeving en bestemmingsplannen, zodat we niet over tien jaar in de problemen komen. Maar ook zaken als het toerisme hebben invloed op bestemmingsplannen.”

“Wordt toch niet geluisterd”

Rikus Kieft vindt het jammer dat er bij sommige Texelaars het gevoel is ontstaan dat er toch niet naar hen wordt geluisterd. “Ik kan me er wel iets bij voorstellen dat mensen denken: wij hebben aangegeven wat we willen, maar uiteindelijk beslist de gemeenteraad anders. Maar ik denk dat we toch iedere keer de moed moeten vatten om mee te denken met de gemeente, met de gemeenteraad. Want die vijftien mensen zitten daar eigenlijk ook heel geïsoleerd. Die hebben input nodig van alle burgers van Texel.”

Ansichtkaart

Texelaars krijgen deze week een ansichtkaart in de bus waarop inwoners een aantal vragen kunnen beantwoorden over hun toekomst op Texel. Op de kaart staat ook informatie over waar ze zich kunnen melden om mee te kunnen praten en hun ideeën te geven. Daarnaast gaat de gemeente naar alle hoeken van het eiland om de mensen te bezoeken en te vragen: ‘Hoe kijk jij naar de toekomst van Texel en wat vind jij daar dan van?’

De wethouder vult aan: “Daarna gaan we ook naar de dorpen toe. Om samen na te denken over wat de bewoners nou specifiek voor ieder dorp - en het gebied daar omheen - belangrijk vinden en wat niet op de schaal van heel Texel geregeld kan worden. We stellen dezelfde vragen van Den Hoorn tot in De Cocksdorp om te kijken of hier ook dezelfde antwoorden op komen. Dat weten we nu immers nog niet. In de vorige ronde werd vooral gekeken wat we van Texel in de volle breedte vinden. Nu willen we specifiek in de kleinere leefomgeving kijken of er overeenkomsten en verschillen tussen de verschillende dorpen naar voren komen.”

Het verzamelen van alle informatie moet leiden tot een eindproces waarbij er in december een ontwerp-omgevingsvisie verschijnt in de gemeenteraad. Tot en met september wil de gemeente actief in contact staan met de burgers. “Dat gaat in verschillende rondes, waarbij we ook bij de Texelaars tussendoor willen navragen of we dingen vergeten zijn. De ruwe versie gaat dan naar de gemeenteraad. Die beslist er dan niet over, maar mag wel reageren. Die combinatie - van wat we hebben opgehaald bij de burgers en de waarschuwingsschoten van de gemeenteraad - gaan terug naar de inspreker (gemeente red.). Dat wordt dan vertaald naar een eindvoorstel, dat wordt voorgelegd aan de gemeenteraad, die het vaststelt. Dan komt het ter inzage te liggen, waarbij inwoners ook nog kunnen reageren met zienswijzen.”

Nieuwe verkiezingen

Momenteel wordt het college gevormd door Texels Belang, GroenLinks en de PvdA. Wat als er na de nieuwe verkiezingen compleet andere ideeën ontstaan over de toekomst van Texel? “Als beleid is vastgesteld, kan er altijd een wijziging plaatsvinden, daar moet dan opnieuw een procedure voor gevolgd worden. Maar de gemeenteraad stelt op een gegeven moment iets vast en daar zijn volgende gemeenteraden in principe ook aan gebonden.”

“Volg ons kritisch!”

Hoewel het abstract lijkt, is het volgens de wethouder van groot belang dat Texelaars meedoen. Tegen Texelaars die geen vertrouwen hebben in het nut van hun inmenging, zegt hij: “Probeer het nog een keer. Ga alsjeblieft meedoen, volg ons en volg ons kritisch! Ik heb graag dat veel mensen zich er mee bemoeien, want dan is de kans dat wij het goede doen het grootst.”

“Ga alsjeblieft meedoen, volg ons en volg ons kritisch!”