Koningin Maxima bracht in 2020 nog een bezoek aan het eiland.
Koningin Maxima bracht in 2020 nog een bezoek aan het eiland. Foto: Archieffoto Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Koning en koningin bezoeken Kaap Skil, De Waddel en Paal 9

Algemeen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen op dinsdag 9 mei een bezoek aan Texel. De koning en koningin gaan die dag langs bij Kaap Skil, De Waddel en Paal 9.

Het bezoek begint in Museum Kaap Skil, met een rondleiding langs de collectie van objecten uit het Palmhoutwrak, waaronder ‘de jurk’. 

Ook gaat het koninklijk paar in gesprek over het maatschappelijk belang van de collectie en het onderzoek, conservering en behoud van de archeologische vondsten.

Vervolgens spreken koning Willem-Alexander en koningin Máxima in schapenboerderij De Waddel met Texelse ondernemers over toekomstbestendig en klimaatadaptief ondernemen en ontwikkelen. Het bezoek wordt afgesloten bij Strandpaviljoen Paal 9. Daar spreekt het koninklijk paar met hulpstrandvonders over hun werk, met vertegenwoordigers van Texel Plastic Vrij en met jongeren en jongerenwerkers over het leven voor de jeugd op het eiland. Tot slot wordt ook gesproken met vrijwilligers over het verenigingsleven en de betekenis daarvan voor de gemeenschap.

Het bezoek maakt deel uit van een serie bezoeken aan alle Waddeneilanden, op dinsdag 9 en woensdag 10 mei. De provincie zegt over het bezoek: “Het bezoek staat in het teken van de leefbaarheid op de Waddeneilanden en de complexiteit van de vraagstukken die daarbij een rol spelen.”