wolharige neushoorn
wolharige neushoorn

Dit artikel is geschreven door
Stichting Texels Museum

Stichting Texels Museum omvat Ecomare, Museum Kaap Skil, Vuurtoren Texel en Oudheidkamer Texel

Verkiezing Nationaal IJstijdzoogdier

Algemeen

Er valt weer wat te kiezen! Dit keer gaat het om de verkiezing van het favoriete ijstijdzoogdier. De Werkgroep Pleistocene Zoogdieren (WPZ) heeft een lijst van tien kandidaten samengesteld waaruit tot en met 26 april een keuze kan worden gemaakt. Stemmen kan op: pleistocenemammals.com/nationaal-ijstijdzoogdier. Het dier met de meeste stemmen zal op 29 april worden uitgeroepen tot Nationaal IJstijdzoogdier.

De WPZ is een vereniging van beroeps- en amateurpaleontologen die aan de hand van fossielen het leven in het Pleistoceen onderzoeken. Het Pleistoceen is de periode van de ijstijden, tussen 2,5 miljoen en 11.000 jaar geleden. Er leefden hier toen minstens 182 verschillende soorten zoogdieren. Mogelijk waren het er meer, maar zijn van die dieren (nog) geen botten teruggevonden. Het waren enorme dieren, zoals wolharige mammoeten, sabeltandkatten, reuzenherten en nijlpaarden, maar ook kleine dieren zoals egels en tientallen soorten woelmuizen. Wie wil weten hoe het landschap er ongeveer uit moet hebben gezien, kan op de website van de WPZ op ‘digi-safari’ in de ijstijd: pleistocenemammals.com/wpz40/digi-safari.

Niet alle zoogdieren die in het Pleistoceen leefden zijn inmiddels uitgestorven. De tien kandidaten voor de titel van Nationaal IJstijdzoogdier zijn dat allemaal wel. Het zijn de Auvergnetapir, bosolifant, grottenhyena, grottenleeuw, neanderthaler, reuzenbever, reuzenhert, sabeltandkat, wolharige mammoet en wolharige neushoorn. Conservator Arthur Oosterbaan van Ecomare, ook lid van de WPZ, kiest voor de wolharige neushoorn: “Wij hebben een levensecht model van dit imposante dier in onze collectie. Hij heeft jaren in de tentoonstelling gestaan. Op dit moment is hij in bruikleen gegeven aan een ander museum, maar de wolharige neushoorn is hierdoor wel mijn persoonlijke favoriet.”

Botten van pleistocene zoogdieren worden geregeld gevonden op het strand of opgevist uit zee. Arthur krijgt bijna wekelijks een vraag over een bot. Meestal kan hij wel achterhalen wat voor bot het is en van welke diersoort het afkomstig is. Een paar goede foto’s van alle kanten met een liniaal ernaast, zijn dan wel belangrijk.