De Texelse duikers en Corina Hordijk in de studio bij Khalid & Sophie.
De Texelse duikers en Corina Hordijk in de studio bij Khalid & Sophie.

Texelaars bij Khalid & Sophie

Het praatprogramma Khalid en Sophie op NPO1 stond vrijdag een kwartier lang in het teken van de documentaireserie over 'de jurk', van Texelaar Arnold van Bruggen. Aan tafel zaten de Texelse duikers Teunis van den Bor, Gerrit-Jan Bestema en Annet van Boven en artistiek directeur van Stichting Texels Museum, Corina Hordijk. 

In het item waren delen uit de documentaire te zien, die aanleiding gaven tot een gesprek. Gastheer Khalid was onder de indruk van de vondst en alles wat ter sprake kwam. Dat er bij Texel vele tientallen scheepswrakken op de zeebodem liggen, waar nog steeds van alles in te vinden is, bleek nieuw voor hem.

Terwijl de duikers vertelden over hoe ze te werk gaan in de troebele Waddenzee en hoe ze de jurk vonden, belichtte Hordijk de rol van het museum. Toen de duikers aan het einde van het item vertelden dat er nog veel meer wrakken in de Waddenzee liggen, deed Corina met een aansprekende vergelijking een oproep voor meer aandacht voor dit erfgoed: "Italië heeft Pompeï, wij hebben de Waddenzee.” 

Aanleiding voor het item was de documentaireserie, die sinds maandagavond te zien is op NPO2. De documentaire De Jurk en het Scheepswrak wordt in drie delen uitgezonden op NPO2, op 3, 10 en 17 april om 22.20 uur. Het item bij Khalid & Sophie is terug te zien via npo.nl.