Afbeelding
Foto:

@TXL

Rollen


Als moeder zijnde, heb je een hele hoop rollen. Ziekenverzorgster, knuffelaar, politieagent, taxichauffeur, wasserette... een greep uit de vele rollen van een moeder (en ook wel een vader). Maar alleen de moeder-rol is al een rol op zich. 


Als je eenmaal een moeder bent geworden, zijn er bepaalde verwachtingen van jouw eigen leven. Stond je voor het moederschap elk weekend in de kroeg met een té kort rokje, wordt dat met het moederschap niet meer gewaardeerd. Niet dat je dat überhaupt wil, een nachtje kroeg doet niet goed aan het slaapgebrek dat je al hebt, maar denk meer aan het idee. Überhaupt is dat wat lastig; een moeder achter een kinderwagen met een jurkje waarin van alles te zien is. Smakelijk beeld voor sommigen, maar er is wel een mening over. Als je moeder wordt, is er naast verantwoordelijkheid voor je kind, ook meer verantwoordelijkheid voor jezelf. Een avond je helemaal lam zuipen, past niet bij het moederschap. Wij als maatschappij vinden daar met z’n allen wat van. 


Ik heb zelf geen behoefte om elk weekend te gaan stappen, of in een ultrakort rokje rond te lopen, maar soms vind ik het ook wel lastig. Naast moeder ben ik ook nog mezelf. Het kan soms voor mij een innerlijke strijd zijn om iets te doen, en dan niet te denken, ik heb kinderen, past dit wel bij mijn moederbeeld? De moederrol is een grote rode draad die op dit moment door mijn leven loopt, maar er zijn nog een hoop draadjes naast. 


De eerste jaren vond ik het heel lastig om iets voor mezelf te gaan doen. Ik had voor mezelf de verwachting dat ik werkte en daarnaast gewoon thuis was bij mijn kinderen. Nu, begin ik langzaam ook hobby’s voor mezelf (weer) te ontwikkelen, zoals sporten en Spaanse les volgen. Maar ook uitjes, zoals een avond stappen, of met vriendinnen naar de bioscoop gaan, vond ik lastig. Ik was moe, maar had ook geen zin om weg te gaan, en in die ‘eigen’ rol te staan. Nu doe ik dat weer meer, en het is fijn om ook je eigen zelf te voelen. 


Ik heb respect voor moeders die kinderen krijgen, maar ook hun eigen leven zoals ze zijn en waren nog heel erg voorop stellen. Want eigenlijk leert een kind niet alleen van de regels of normen en waarden die je hen oplegt, maar voornamelijk van jou als mens of moeder zelf. Maak jij als moeder voldoende tijd voor jezelf? Zit je daardoor lekkerder in je vel? Het beste leermoment voor je kind zelf. En als ik deze zomer nou eens voor bruine benen zorg, mag dat korte rokje dan wel? 


Emily Westdorp