Lilian Malschaert is toegetreden tot het bestuur van het Texelfonds.
Lilian Malschaert is toegetreden tot het bestuur van het Texelfonds.

Texelfonds: bestuurswissel en financiële steun voor vier projecten

In het bestuur van het Texelfonds heeft onlangs een wisseling opgetreden. Joke Kuijper vond het na bijna zeven jaar trouw en toewijding tijd voor andere uitdagingen. Lilian Malschaert volgt haar op. 

"Het Texelfonds lijkt mij een mooie manier om wat te betekenen voor de Texelse samenleving", zegt ze zelf over haar toetreding. "Het fonds staat als een huis en gaat door een interessante transitie, waarvan ik graag deel uitmaak. Ik hoop dat we de komende jaren weer veel mooie projecten een steuntje in de rug kunnen geven." 

Het Texelfonds zegde in de bestuursvergadering van maart vier projecten steun toe.

De Vrijdagavondcafé Winter Sessions van Radio Texel, een initiatief van Dj Mike Brouwer en organisatorisch ondersteund door de stichting TEMPO, ontvangt €2.500,-, Dit project omvat een serie live uitgezonden concerten van Texelse bands in de studio van Rikus Kloosterhuis, op vrijdagavonden van 20.00 tot 22.00 uur. Naast de bijdrage van €2.500,- stelt het Texelfonds €100,- per opname beschikbaar, zodat bands de registratie mee naar huis kunnen krijgen. De bijdrage wordt betaald uit het IJspegelsfonds, een van de deelfondsen van het Texelfonds.

De Stichting tot Behoud van het Boetje van Klemat ziet een bijdrage van €1.685,- tegemoet. In vroeger tijden liep er bij Den Hoorn van de Mokweg tot aan wat nu het Havensluisje (nabij Alexanderhoeve) heet een landweggetje, dat vooral werd gebruikt door boeren met paard en wagen. Met de ruilverkaveling is het grootste deel van het weggetje verdwenen, maar inmiddels zijn delen weer hersteld. Er rest nog een stuk van 40 meter tot aan het Boetje van Klemat, onder inwoners van Den Hoorn vooral bekend als het Boetje van Ruud (Bakker). Bedoeling is dat deel binnenkort te restaureren.

Een bijdrage van €1.500,- is er voor het poëzieproject Vriendschap van Eilanddichter Fiet van Beek. Leerlingen van de OSG krijgen les in het schrijven van gedichten en dragen die voor op de Gedichtendag die op 17 mei op de school wordt gehouden. Daarnaast worden bekende Texelaars gevraagd een gedicht te schrijven. De gedichten worden gebundeld in een boekje. De bijdrage wordt betaald uit het (deel)fonds Voortgezet Onderwijs Texel.

Ook het koor Amici Cantus krijgt een bijdrage van €1.500,-, ter ondersteuning van een uitvoering van het Requiem van Mozart. Daarvoor worden een professioneel orkest en professionele solisten ingehuurd. Het koor wordt uitgebreid tot achtentwintig zangers. De bijdrage komt uit het deelfonds Koninklijke NV TESO.

Zaterdag 6 mei houdt het Texelfonds de jaarvergadering. Het bestuur legt dan verantwoording af. Ook zijn er sprekers. De bijeenkomst wordt gehouden in De Hoeksteen in Den Hoorn en begint om 10:00 uur.