Directielid Anneke Schrama van Stichting Texels Museum bij de collectie in de Oudheidkamer.
Directielid Anneke Schrama van Stichting Texels Museum bij de collectie in de Oudheidkamer. Foto: Henk Cornelissen

Tijd overgrootmoeder

De tijd van overgrootmoeder herleeft in de Oudheidkamer. Het museum aan de Kogerstraat in Den Burg is vanaf dit weekend weer open. Donderdagmiddag werd er door de directie van Stichting Texels Museum alvast op geproost met de vrijwilligers.

De winter was lang, maar leek toch weer te kort om alles te doen wat de beheerders van de Oudheidkamer voor elkaar hadden willen krijgen. Alleen is daar voor het publiek niets van te merken. Alles is blinkend schoon, het ruikt naar bleek en boenwas, het straatwerk is geschrobd en de kruidentuin is netjes aangeharkt, zodat er weer van alles kan opkomen. En ook staan in de zomer de Aagje-wandeltochten weer op het programma. Deze zijn gebaseerd op de in Engeland gevonden brieven van Aagje Luijtsen, die op Texel leefde ten tijde van de VOC, een belangrijke periode voor het eiland.

Tot in de puntjes

De Oudheidkamer – een van de vier vestigingen van de stichting – wordt ondersteund door 25 vrijwilligers, die deel uitmaken van zes verschillende werkgroepen. Ze werden bij de aftrap van het nieuwe seizoen kort toegesproken door zakelijk directeur Anneke Schrama. Zij vertelde daarbij enkele wetenswaardigheden. Bijvoorbeeld dat de vorig jaar ingerichte thematentoonstelling ‘Tot in de puntjes’ is geprolongeerd. Deze is gewijd aan de kleding, die Texelse dames zo’n 150 jaar geleden droegen als ze er op hun mooist wilden uitzien. “Het inrichten van een tentoonstelling is heel veel werk en wij vinden dat ze nog wel een jaartje meekan. Volgend jaar komt er wel weer een nieuwe tentoonstelling en daarvoor hebben we verschillende ideeën”, vertelde Anneke. Die valt dan samen met het zeventigjarig bestaan. In 1954 werd de Oudheidkamer de museale status verleend.

Gezamenlijk depot

Ander nieuws is dat Stichting Texels Museum de inrichting van een ander depot in voorbereiding heeft. Daar moeten alle spullen van Ecomare, Museum Kaap Skil, de Oudheidkamer en de vuurtoren, die niet worden tentoongesteld, worden bewaard. “We hebben al dat materiaal over zes plaatsen verspreid liggen en het is natuurlijk beter alles onder één dak te hebben”, aldus Anneke Schrama. Dat depot wordt ingericht op het bedrijventerrein in Oudeschild.

De Oudheidkamer is tot en met 31 oktober geopend, van maandag tot en met donderdag tussen 11:00 en 17:00 uur, op vrijdag van 11:00 tot 14:00 uur en op zaterdag van 14:00 tot 16:00 uur. Op zon- en feestdagen is het museum gesloten.