De meierblis
De meierblis Foto: Paul van Dijk

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Meierblissen mogen doorgaan: “Genieten van mooie traditie”

Algemeen

De gemeentelijke meierblissen vinden zoals gebruikelijk ook dit jaar doorgang. Tot deze conclusie komt het college van b en w op basis van onderzoek naar de stikstofdepositie. Dit jaar worden de blissen op zaterdag 29 april ontstoken.

Burgemeester Michiel Uitdehaag: “Ik ben erg blij dat Texelaars weer kunnen genieten van de dorpsmeierblissen. Ook dit jaar wil ik iedereen oproepen ons cultureel erfgoed te beschermen en daar zijn bijdrage aan te leveren. Breng enkel schoon en ongeverfd afvalhout, en snoeiafval naar de meierblissen. Zo kunnen we met elkaar genieten van deze mooie traditie.”

Onder vuur

Vanwege ontwikkelingen in de stikstofproblematiek was het de vraag of de gemeentelijke meierblissen nog doorgang konden vinden. Als gevolg daarvan heeft de gemeente onderzoek laten doen naar stikstofneerslag van deze meierblissen: “Daaruit is gebleken dat er geen significant negatieve effecten te verwachten zijn.”

Particuliere blissen

Vanuit de verantwoordelijkheid voor de openbare orde en veiligheid is de oproep aan particulieren om een melding te doen als zij een vuur willen ontsteken op eigen terrein. Dat kan via texel.nl of tel. 14 0222.

Opbouwen vanaf 15 april

Vanaf twee weken vóór de meierblis, mag de opbouw met schoon en ongeverfd afvalhout en snoeiafval starten. Meer informatie is te vinden op texel.nl/meierblis.