Kaartje met de huidige beschikbare capaciteit op het netwerk.
Kaartje met de huidige beschikbare capaciteit op het netwerk. Foto: Liander

Vliegveld staat grond af voor bouw regelstation Liander

Financieel voor Texel Airport niet de meest voor de hand liggende keus, toch verkoopt NV Luchtvaartterrein Texel 3000 vierkante meter grond aan Liander voor de bouw van het nieuwe regelstation in Eierland.


Het vliegveld verwierf de grond in 2014 als onderdeel van een grote grondruil met onder andere landbouwer Piet de Wit. De grond waar het regelstation komt kreeg de bestemming Luchtvaart, maar was tot dusver agrarisch in gebruik en niet voor het luchtvaartactiviteiten.

Mike de Bruijn van Texel Airport: “We zijn door Liander en de gemeente benaderd of we deze grond wilden verkopen en zo te helpen om een maatschappelijk probleem op te lossen. Als directie hebben we dit verzoek besproken met onze Raad van Commissarissen. In principe verkopen we als vliegveld nooit grond. Maar in dit geval zien wij het belang van een goede stroomvoorziening in het noordelijk deel van het eiland en werken daar graag aan mee. Financieel was het voor het vliegveld beter geweest als we de grond in erfpacht hadden gegeven, maar voor Liander is dat geen optie. Die wil er alleen bouwen als de grond in eigendom is.”

Liander maakte de bouw van het regelstation vorige week bekend, dat op z’n vroegst eind 2025 in gebruik kan worden genomen. Ook werd bekend dat bezwaar is ingediend tegen het plan.