Martijn Padberg in Texel Zoo.
Martijn Padberg in Texel Zoo.

Willekeurig gebruik 'precedentwerking'?

Naar aanleiding van de kwestie Texel Zoo heeft het CDA vragen gesteld aan het college. "Bij personeelshuisvesting aan het Gerritslanderdijkje en bedrijfsvestiging aan de Postweg was precedentwerking geen probleem, omdat er maatwerk werd verricht om een ondernemer te helpen in een specifiek geval. Maar in het geval van Texel Zoo is dat wel een probleem", stelt de partij. 

Het CDA vraagt zich af welke criteria het risico op precedentwerking bepalen en waar ruimte is voor maatwerk. Volgens het college zijn er geen vastgestelde criteria waarop risico voor precedentwerking wordt beoordeeld: "Bij het bepalen van het gevaar voor precedentwerking spelen vooral mogelijke ontwikkelingen in gelijksoortige situaties een rol. Het kan een ongewenste precedentwerking zijn, maar ook een gewenste precedentwerking. Een gewenste ontwikkeling is doorgaans niet zo erg. Maar een ongewenst precedent leidt tot ontwikkelingen die we niet willen. Voor Texel Zoo is dat ontwikkeling van dagrecreatie in het buitengebied. Dat vinden we niet passen in het planologische beleid en de Texelse kernwaarden." 


"Als we hier meewerken aan dagrecreatie, kan dat een reden zijn om ook aan andere initiatieven voor dagrecreatie in het buitengebied mee te moeten werken terwijl ze niet passen in het planologische beleid en de kernwaarden. Voor de situaties aan het Gerritslanderdijkje en de Postweg is het gevaar dat dit leidt tot een ongewenste ontwikkeling kleiner. Over het algemeen zijn ontwikkelingen die leiden tot minder bebouwing, of clustering van bebouwing, juist gewenst. Dat geldt in voor de Postweg, waar minder bebouwingsmogelijkheden zijn toegestaan. Voor het Gerritslanderdijkje betekende het een clustering van gebouwen en een uitbreiding van de mogelijkheden voor onderbrengen van seizoenpersoneel. Die laatste mogelijkheid was al opgenomen in de nota Kansen en Kaders huisvesting (tijdelijk) personeel 2020. Dit leidt dan niet tot ongewenst precedent."

Goede motivatie

Het CDA is van mening dat goed gemotiveerd maatwerk de oplossing is tegen precedentwerking. Het college is het daar niet mee oneens. "Wij zijn het met u eens dat als maatwerk goed gemotiveerd is dit niet hoeft te leiden tot precedentwerking. Uitgangspunt is wel of een ontwikkeling op een bepaalde locatie gewenst is. Op het moment dat geconstateerd wordt dat een dagrecreatieve bestemming in een agrarisch gebied gewenst is, kan bij de uitwerking ervan maatwerk worden toegepast." 

Standpunt Texel Zoo blijft

Het college blijft echter bij het advies geen omgevingsvergunning te verlenen, wat waarschijnlijk het einde zou betekenen van het bedrijf. "Als Texel Zoo als dagrecreatieve ontwikkeling wordt toegestaan in het buitengebied, wordt er een basis gelegd voor andere initiatieven voor dagrecreatie in agrarisch gebied. Onlangs is aan een verzoek voor dagrecreatieve ontwikkeling aan de Westerweg geen medewerking verleend. Er komen regelmatig vragen binnen voor allerlei soorten ontwikkelingen in het buitengebied. Als aan Texel Zoo wordt meegewerkt, wordt afgeweken van de lijn om geen nieuwe dagrecreatieve voorzieningen in het buitengebied toe te staan."


De zaak speelt inmiddels zo'n zes jaar en de de vraag is dan ook hoe de politieke partijen daarmee omgaan. Woensdag (19:30 uur) staat het onderwerp op de agenda van de raadscommissie.