Bouw appartementen Kikkertstraat naderbij

De bouw van 27 appartementen voor permanente bewoning op de plek van de oude supermarkt aan de Kikkertstraat in De Cocksdorp is in een nieuwe fase gekomen nu vier bezwaarschriften niet hebben geleid tot het herroepen van de vergunning.


Er waren vier bezwaarschriften ingediend. Dat van de Ondernemersvereniging De Cocksdorp en Eierland (OVCE) is niet ontvankelijk verklaard. Reden is volgens het college van b en w dat OVCE niet als belanghebbende wordt aangemerkt en het bezwaar niet door de bevoegde persoon/personen is ingediend.

Bezwaren van drie omwonenden van het bouwplan zijn wel ontvankelijk. Deze zijn op onderdelen gegrond, maar dat leidt niet tot een herroeping van de vergunning. 

De beslissing op de bezwaren is niet binnen de wettelijke termijn genomen, onder meer wegens benodigde extra onderzoeken. Door de overschrijding moet de gemeente een dwangsom toekennen aan één bezwaarmaker, die het college in gebreke heeft gesteld. Het is het maximum bedrag volgens de Algemene wet bestuursrecht.

De Bezwaarschriftencommissie oordeelt dat de omgevingsvergunning een aantal gebreken heeft. Zo heeft het college geen onderzoek gedaan naar milieubelasting van woningen die aan de achterzijde buiten het bouwvlak komen. Daardoor is onvoldoende rekening gehouden met de belangen van de buren. Daarnaast is het college er aan voorbijgegaan dat in de rechterzijgevel binnen twee meter van de zijdelingse erfgrens op de eerste verdieping van het gebouw balkons c.q. (dak)terrassen komen.

De overschrijding van de bouwhoogte met een meter is weliswaar gering, maar gaat wel samen met een uitbreiding van het maximaal toegestane bebouwingsoppervlak. Het ontbreekt ook aan de benodigde zorgvuldigheid en voldoende belangenafweging. 

Ook bij de parkeersituatie ontbreekt het volgens de commissie aan zorgvuldigheid. Er is aan de voorzijde van het appartementengebouw wel ruimte voor negen parkeerplaatsen op eigen terrein te maken. Maar het college geeft hiervoor geen toestemming, omdat dit ten koste gaat van de bestaande structuur en het straatbeeld van de Kikkertstraat. B en w redeneren dat in de omgeving (met name bij het Eierlandsche Huis en aan de Molenlaan) voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn, uitgezonderd op incidentele momenten in het hoogseizoen. Met de opmerking dat voor B&B een ander regime geldt. 

Naar aanleiding van geconstateerde gebreken heeft de vergunninghouder van de appartementen alsnog door een deskundige onderzoek laten uitvoeren, met name aangaande geluidsoverlast voor de buren. Conclusie is dat het appartementengebouw geen belemmering zal vormen voor het naastgelegen bedrijf  en de mogelijkheden voor de bedrijfsbestemming. 

Op basis van aanvullende onderzoeken en gewijzigde tekeningen hebben b en w besloten dat de vergunning in stand blijft.