De marter op beelden van Gerard Witte.
De marter op beelden van Gerard Witte. Foto: NH Nieuws/ Gerard Witte

Beschermde Steenmarter mag niet opzettelijk gestoord worden

De gemeente zal - in samenwerking met andere betrokken partijen - verzoeken om regels die het mogelijk maken dat diersoorten die van nature niet op de eilanden voorkomen, gevangen kunnen worden en van het eiland verwijderd mogen worden. Dit naar aanleiding van een marter die werd gesignaleerd - en vastgelegd op beeld - in een tuin in Den Burg. Boswachter Arjan Postma gaf toen bij mediapartner NH Nieuws aan dat hij zeker is van het feit dat het een marter betreft, al was hij niet zeker of het een boom- of een steenmarter is.  

Naar aanleiding van de waarneming stelde de PvdA vragen aan het college. "We kregen de melding dat op verschillende camera's op het eiland een steenmarter is waargenomen. En een enkele, dat is al vervelend, maar als er een populatie hier komt, is dat nog vervelender, want ze mogen niet bestreden worden en ze zijn natuurlijk funest voor weidevogels. De vraag is: is het college hiervan op de hoogte? Kan gekeken worden naar risico's en maatregelen?"

Wethouder Rikus Kieft was niet op de hoogte, maar gaf aan erop terug te komen. Die antwoorden zijn er en de aanpak blijkt nog niet zo makkelijk. "De steenmarter komt van nature niet voor op Texel en is in die zin voor Texel een exoot. De steenmarter is in Nederland een bij wet (Wet natuurbescherming, artikel 3.5 en 3.10) beschermd dier dat niet gevangen of gedood mag worden. Ze mogen zelfs niet opzettelijk verstoord worden en ook hun voortplantings- of rustplaatsen mogen niet opzettelijk beschadigd of vernield worden. Hier staan enorme hoge boetes op en mogelijk zelfs gevangenisstraf. Het overtreden van de Wet natuurbescherming valt onder de economische delicten, waarvan de boetes tot in de (tien)duizenden euro's kunnen oplopen. De mogelijkheden om de soort te bestrijden zijn er dus niet. Wij zullen samen met de Texelse terreinbeheerders die vertegenwoordigd zijn in het LONNT, de provincie verzoeken om in de beheerplannen voor NNN en N2000 voor de Waddeneilanden op te nemen dat soorten die van nature niet op de eilanden voorkomen gevangen en van het eiland verwijderd mogen worden. In hoeverre het mogelijk is om dit op korte termijn te realiseren, is op dit moment niet bekend."


De melding van februari was overigens niet de eerste melding van een marter. In 2016 werd langs de Roggeslootweg in de berm een doodgereden steenmarter aangetroffen.