Gemeente kijkt tóch naar plan verduurzaming verlichting OSG

OSG De Hogeberg wil de huidige tl-verlichting in de school vervangen door duurzamere LED-verlichting en slimme schakelaars, die voorkomen dat licht onnodig aan blijft staan. Een jaar geleden legde de OSG hiervoor een financieel onderbouwd plan voor aan de gemeente, beheerder van het schoolgebouw, maar kreeg nul op het rekest: verduurzaming van de verlichting was niet opgenomen in het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) voor het gebouw.

“Toen ging de deur dicht”, vertelt Corrie Setz, rector van De Hogeberg. “Tot het onlangs een lid van de medezeggenschapsraad van de school opviel: een leerling die ook actief is bij D66." Nu heeft D66 het college vragen gesteld over de kwestie, waarop de gemeente heeft toegezegd het plan opnieuw te bekijken. Streven van het college is om vóór de zomervakantie inhoudelijk te reageren. 

De gemeente is verantwoordelijkheid voor verduurzaming van de gebouwen die het in beheer heeft, zoals de OSG. Maar in het meerjarenonderhoudsplan is alleen €1.924,- per vijf jaar gereserveerd om de huidige tl-buizen indien nodig te vervangen. Het bedrag is niet voldoende om de verlichting te verduurzamen: “De kosten voor de vervanging van alle armaturen en lampen door LED en slimme schakelaars komt neer op circa €130.000,-“, vertelt Setz. “Met een jaarlijkse besparing van €25.000,-. Mijn voorstel was vorig jaar om de eerste drie jaar deze besparing aan de gemeente terug te betalen, zodat zij maar de helft van de verduurzaming betalen én de OSG vanaf het vierde jaar deze jaarlijkse besparing van €25.000,- in het onderwijs kan steken. Dat wilde de gemeente toen niet, want het staat niet in het meerjarenonderhoudsplan.”

“Nu deze leerling de kwestie heeft aangekaart in de MR en de politiek, staat de deur weer op een kier”, laat Setz weten. In de vragen naar het college stelde D66 onder meer dat de verduurzaming zorgt voor waardevermeerdering van het gebouw, ten bate van de gemeente.


Lees elders op deze pagina de reactie van de gemeente.