Ralph Kompier werkt dertig jaar bij Oranjerie 't Vogelhuis in De Koog.
Ralph Kompier werkt dertig jaar bij Oranjerie 't Vogelhuis in De Koog. Foto: Het Vogelhuis

30 jaar bij Vogelhuis

“Een gastheer op en top, een vast gezicht voor veel van onze gasten, een steun voor vele 'nieuwe' medewerkers, een leermeester, een bouwsteen voor ons bedrijf, een vertrouwenspersoon, een stabiele kracht en een keiharde werker. Maar het belangrijkste: een fijn mens om mee te mogen werken.”

Lovende woorden van de familie Van der Vis over Ralph Kompier, al dertig jaar vast gezicht in Oranjerie 't Vogelhuis in De Koog.


Ralph Kompier kwam destijds uit Amsterdam ‘overgevlogen’ naar Texel omwille van de liefde. Even wennen was het wel na het stadse, toen hij werkzaam was als verpleger en gewend was aan een bewogen nachtelijk ritme.

Maar hij voelde zich op Texel snel thuis, mede door het warme nest dat 't Vogelhuis voor hem mocht zijn. Op 2 april 1993 begon Ralph in 't Vogelhuis aan zijn nieuwe baan als ober. Dit was even slikken voor Anton van der Vis, want tot dusver was hij samen met zijn vader Paul van der Vis het enig ‘mannelijk schoon’ dat er rondliep te midden van alleen maar dames.

Gouden kracht

Al snel bleek Ralph een gouden kracht voor het bedrijf. Het zorgen voor onze gasten zit hem in zijn bloed. Chera van der Vis: “Ralph is er een van de oude stempel, niet lullen maar poetsen. De familie Van der Vis en Ralph vormden samen een ijzersterk team. Zo gingen er jaren voorbij waarin medewerkers kwamen en gingen. Ralph bleek onze rots in de branding en is dat tot op de dag van vandaag nog altijd.”


Nu, dertig jaar na die dag dat Ralph zijn eerste stappen zette in 't Vogelhuis, is hij niet meer weg te denken van de werkvloer. Waar hij vroeger zes dagen per week in de weer was en altijd alles heeft gedaan en vooral gelaten met voorop het belang van 't Vogelhuis, mag en moet hij het nu wat rustiger aan gaan doen. “Werken in de horeca is prachtig maar zwaar, zeker voor iemand die altijd alles zal geven, ‘gewoon’ omdat hij zo is.”

Dit jaar wordt Ralph zestig jaar en is dus dertig jaar daarvan in dienst bij het Vogelhuis. “Altijd komt hij door weer en wind op de fiets van Oosterend naar De Koog en vice versa en kunnen wij vier dagen per week op hem bouwen. Wij zijn daar enorm trots op en ons erg bewust hoe bijzonder het is dat hij zijn halve leven lang in ons midden is en wij al zoveel aan hem te danken hebben.”

“Ralph wij hopen dan ook op nog vele mooie jaren, in welke vorm dan ook jij zal altijd bij de Vogelhuis-familie horen!” De familie Van der Vis is hem veel dank verschuldigd. “Voor alles wat je voor ons, voor de medewerkers en daarmee ook voor het bedrijf en haar gasten hebt gedaan en doet, altijd alles met liefde en toewijding. Het is echt geweldig!”

Ralph trakteert

Zondag 2 april, als Ralph precies dertig jaar in dienst is bij 't Vogelhuis, trakteert hij tussen 14:30 en 16:30 uur op gebakjes.