Woontij betaalt

servicekosten terug


Huurders van Woontij krijgen de servicekosten die zij sinds de ingang van hun contract maandelijks betaalden voor de zonnepanelen op hun woning, teruggestort. Het betreft vier à vijf huishoudens aan het Zouteland in Den Hoorn. Dat laat de wooncoöperatie weten in een brief aan de betreffende huurders.

In 2018 deed het Gerechtshof Amsterdam een uitspraak over de servicekosten die in rekening worden gebracht voor het gebruik van de zonnepanelen op het Zouteland. Deze hield in dat bewoners de kosten niet meer hoefden te betalen. Gesteund door een wijziging in de wetgeving besloot Woontij in 2020 echter de servicekosten bij nieuwe huurders weer in het contract op te nemen. Het bedrag is gebaseerd op de opbrengst van de zonnepanelen en is gelijk aan het bedrag dat andere huurders per opgewekte kW/h betalen, zegt Woontij.


Een nieuwe huurder heeft vragen gesteld over de servicekosten. Op basis hiervan heeft Woontij juridisch advies ingewonnen. Hieruit blijkt dat de manier waarop de kosten voor de zonnepanelen in rekening werden gebracht, waarschijnlijk niet voldoen aan de huidige regelgeving. Daarom worden de servicekosten vanaf de ingang van de nieuwe contracten teruggestort naar de huurders.